Medborgarlön är självklar piratpolitik

nyberggratisjobb

Piratpartiet går nu ut med att vi på tio års sikt vill se en basförsörjning eller medborgarlön. Det är jättebra.

Inte i första hand för att jag tror att det skulle vara lösningen på en hotande framtida massarbetslöshet. Den kan delvis vara en synvilla. När jag var arton, och flera tiotal procent av befolkningen fortfarande jobbade med att tillverka prylar, sades det att robotisering och datorisering skulle leda till massarbetslöshet om vi inte införde både sextimmarsdag och medborgarlön. Under de trettio år som gått har effektivisering, datorisering och robotisering och utlejning av produktion till Kina gått fortare än någon kunde ana. Ändå arbetar nästan alla svenskar ännu mer och hårdare än då. Vi är helt enkelt mästare på att uppfinna nya behov, som vi är beredda att betala varandra arbetstid för att fylla.

Medborgarlön behöver vi av en helt annan anledning: Internetrevolutionen och de allt billigare och tätare kontakterna människor emellan har gjort att allt mer av det människor skapar utanför professionella, monetära strukturer får allt bättre kvalitet och allt större värde, så att allt mer av det samhälleligt nyttiga värdeskapandet skapas utanför de monetära systemen och dagens arbetsmarknad. Antagligen för att det blivit så mycket lättare för dem som är hobbyexperter på olika saker att hamna i rätt kombinationer med varandra när de kan leta partners över hela världen och inte bara i den egna byn. DET är den situation som kravet på medborgarlön adresserar.

Med medborgarlön kan helt enkelt människor som har en bra idé om vad de vill göra för mänskligheten eller en del av den börja göra det utan att behöva förnedras av socialtjänst eller ljuga för a-kassan. De kan börja välja att ägna sig åt nyttiga saker, även om ingen just nu är beredd att betala monetära pengar för dem. Det nyttiga värdeskapandet i samhället kommer därför att öka, och mänskligheten bli rikare.

Naturligtvis kommer alltid att finnas några free-riders, som kommer utnyttja systemen för att sitta hemma och spela dataspel och dricka kola, Men de är redan rätt duktiga på att utnyttja och tweeka de system vi redan har, så den kostnaden bär vi redan som det är. Och flera av dem som gjorde det för några år sedan – de är idag framgångsrika dataspelsentreprenörer, som skapat sysselsättning åt tusentals människor. 

Annons

Om Henrik B

Molekylärbiolog. Science writer. Piratpartist.
Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes . Bokmärk permalänken.

11 kommentarer till Medborgarlön är självklar piratpolitik

 1. Anna-Maria skriver:

  Intressant synvinkel om ”free riders”. Tror det ligger någonting i det du skriver där =)

 2. Pingback: Piratpartiet: Medborgarlön måste införas! | Calandrellas blogg

 3. dukeh3 skriver:

  Det går för sig att argumentera för medborgarlön relativt enkelt, upplever jag. Du gör det relativt väl. Problemet som vi hamnar i är, den springande punkten är naturligtvis, hur skall du finansiera det hela.

 4. Jag är med på grundtanken – att automation gör det möjligt att tillfredsställa basbehoven för den stora massan, utan att den stora massan måste ta fram brödet. Absolut.

  Dock så är jag inte helt övertygad om att dataspelare kommer göra något produktivt om de sitter och spelar dataspel 24/7. Du får ursäkta om jag låter lite gammalmodig här, men för varje Mojang så finns det tusentals andra som bara skulle fastna i spelträsket och aldrig någonsin komma ur det, förmodligen.

  Därför är jag väldigt kluven i frågan, men vi får väl se…

 5. Henrik B skriver:

  Per: Jag tror inte heller att mer än enstaka av dem som väljer att grotta enr sig i dataspel får inspiration att göra storverk av det. Mitt huvudargument där är att de som kommer att utnyttja systemet till att rulla tummarna redan utnyttjar dagens system för att kunna göra det, så vi bär redan den kostnaden.

  dukeh3: Den springande punkten är att vi redan idag har gjort en samhällelig överenskommelse om att garantera alla en minimistandard, så vi bär redan stora delar av den kommande utgiften för en medborgarlön. Sedan är det uppenbart så att mer tid för dem som önskar att ägna sig åt ideellt- och svärmarbete kommer att kapa kostnader på andra håll i samhället: wikipedialiknande projekt minskar de framtida utgifterna för att se till att läromedel blir producerade och uppslagsverk inköpta till skolor, linuxliknande projekt minskar kostnaderna för programvara i hela den offentliga sektorn, frivilliga ledare för ungdomsverksamhet minskar kostander för fritidsgårdar och kriminalitet, osv osv. Omöjligt att i förväg på traditionellt budgetvis kvantifiera, så naturligtvis omöjligt att räkna hem hela reformen samma år som den sjösätts. Men att den ger oss ett bättre samhälle utan att på sikt förstöra den offentliga ekonomin är jag övertygad om.

 6. Pingback: Medborgarlön är liberalt | Liberalism

 7. Pingback: Christian Engström, Pirat

 8. peter skriver:

  dukeh3
  legalisera gräss och ha 35% skatt så ska du se att det gynnar både till medborgar-lönen och till riksdags enorma kassa,, utöver det stryp invandringen och fokusera på dem som är här…
  har du några andra simpla problem som små lätta stiftelser kan redas ut?

 9. It-Supportaren skriver:

  Jaha, men då vill du stänga Sveriges gränser också?

 10. dukeh3 skriver:

  ”Den springande punkten är att vi redan idag har gjort en samhällelig överenskommelse om att garantera alla en minimistandard, så vi bär redan stora delar av den kommande utgiften för en medborgarlön.”

  Det här kan jag nog inte hålla med om, inte alls. Samhället har idag inte en generellt överenskommelse om att garantera alla en minimistandard. Att så är fallet är idag lett att observera på de horder av tiggare som befinner sig sedan ett par månader i vårt land. Eller på de afrikanska prostituerade som idag går på gatorna. ( Dessa människor är icke medborgare och har inte permanent uppehållstillstånd i Sverige och kvalificerar därför inte för socialbidrag ). Inte heller fullt friska arbetsföra medborgare kan förvänta sig att bli försörjda, tvärt om. Skulle jag gå till socialen idag så skulle de skratta ut mig. Det enda sättet du får pengar från staten är om du har ”förtjänat” dem ( exempelvis en pension ) eller om du kvalificerar som någon av de grupper det är synd om ( exempelvis sjuka eller handikappade individer ). Man kan naturligtvis diskutera vem som kvalificerar in i de två ovannämnda grupperna och det rimliga i att med våld tvinga arbetarna att finansiera denna välgörenhet under galgen ( faktum är att detta är den klassiska höger – vänster frågan (som PP för övrigt har sagt att man är ”extra ointresserad av”) ). Men att säga att denna ”välfärd” gäller alla är helt fel.

  Jag personligen har inget emot iden medborgarlön, i just dess rätta bemärkelse. En peng som delas ut till medborgarna i landet, inte människorna. Däremot så kan jag inte se det rimliga i att vi finansierar denna medborgarlön genom införandet av mer skatt på arbetare. Vidare så kan vi inte bli ett parti vars kännetecken är allt högre pålagor på den arbetsföra befolkningens räkning. Den sneda fördelningen av arbete som vårt samhälle går allt mer emot behöver först lösas genom en omfördelning av arbete. Exempelvis genom att ta bort skatten på tjänster medborgare emellan.

 11. dukeh3 skriver:

  peter: Det är riktigt det skulle vara ett ( mycket mycket litet ) bidrag. Men jag tror att det finns mycket bättre ställen att gå till. Exempelvis räntenettot, dvs de pengar bankerna tjänar på att trycka pengar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s