Därför är EU-valet viktigt

Om drygt två månader är det val till EU-parlamentet. Det är ett mycket viktigare val än många journalister verkar föreställa sig.

  • EU spelar en allt större roll i världen. Det märker vi inte minst denna vinter, när de stora världspolitiska händelserna kretsat kring Ukrainas önskan att närma sig EU, de villkor EU ställer för detta, Rysslands reaktioner på de villkoren, och EUs svar på Rysslands reaktioner.
  • EU spelar en allt större roll för det politiska arbetet på hemmaplan i Sverige. Mer än 2/3 av den lagstiftning som går genom riksdagen bestäms eller berörs av de beslut som fattas i EU. Någon har räknat ut att hela 40% av de beslut ett kommunfullmäktige fattar påverkas av beslut och regler, som EU tagit.
  • EU-parlamentet har stor makt och mycket inflytande över de beslut, som tas i EU-maskineriet. Inte lika mycket makt som riksdagen har i Sverige, men betydligt mer än när Sverige gick med i EU. Nästan alla viktiga beslut passerar idag parlamentet. Parlamentet kan både stoppa och kraftigt knåda om förslag som kommit från resten av EU-maskineriet.

Detta sista har våra piratpartister i parlamentet utnyttjat, och lyckat få med sig tillräckligt många av sina kollegor för att åstadkomma verkliga förändringar. Allt från undantag från korkade upphovsrättsliga regler för böcker åt blinda, tillstånd för bibliotek och arkiv att digitalisera och lägga ut ”herrelösa verk”. Över uttryckliga skrivningar att det ska vara tillåtet att använda varumärken i satir, samhällskritik och konsumentupplysning, och att vi stoppade ett förslag som skulle tvingat nätoperatörer att stänga av folk utan rättslig prövning,  bara för att upphovsrättsindustrin misstänkte att de fildelade. Till att de tillsammans med aktivister över hela Europa fick parlamentet att stoppa ACTA-avtalet.

Vår röst är din röst

Men vi ställer inte upp i valet för att spegla oss i glansen från allt Christian och Amelia redan uträttat. Vi ställer upp för att det finns så mycket mer viktigt att göra.

1) Försvara allas vår personliga integritet, och makten över våra personuppgifter till exempel. Parlamentet diskuterar just nu ett förslag till ny alleuropeisk lagstiftning, som kommer att ersätta vår personuppgiftslag. Ska det bli ett regelverk som verkligen tvingar sociala mediaföretag att fråga oss om lov innan de lagrar en massa data om oss, samkör och säljer vidare? Eller ska det bli en lag full av kryphål? Det avgörs av oss alla, när vi röstar i EU-valrörelsen. Piratpartiets parlamentariker har kämpat hårt mot de sociala emdiaföretagens lobbyister. De stora svenska partiernas parlamentariker har lagt sig platt för dem.

2) Se till att vi får möjlighet att dela kultur utan att riskera astronomiska fantasiskadestånd och prickar i brottsregistret. Ute i Europa fattar faktiskt allt fler att upphovsrätten är trasig, och att det behövs en rejäl reform. Ska den reformen göra det tillåtet att fildela för eget bruk? Eller ska den fyllas med beställningar från Hollywood med ytterligare medel för polis att jaga fildelare? Det beror på om vi skickar Amelia, Christian, Anna och Gustav Nipe till EU-parlamentet från Sverige. Eller Isabella Lövin.

3) Och naturligtvis att stoppa alla nya försök från USA att tvinga på EU och andra länder en massa fula metoder att jaga piratkopior och piratkopierare, genom att stoppa in reglerna i handelsavtal, som förhandlas fram i hemlighet, så det inte blir någon ordentlig debatt om förslagen, och man sedan tvingas ta ställning inte till varje förslag på sina egna meriter, utan till ett jättepaket. Det senaste förslaget heter TIPP. Och när vi stoppat det också kommer säkert ytterligare ett försök innan mandatperioden är över.

Tyvärr verkar inte media vilja diskutera de verkligt stora frågorna i EU-politiken, utan låter de etablerade partierna tjafsa vidare om rikspolitik även inför EU-valet. Så mycket bättre för oss. För väljarna är faktiskt mycket klokare än de etablerade partiernas strateger inbillar sig. De kommer att lyssna, när vi börjar diskutera med dem om de viktiga saker, som EU-valet faktiskt handlar om.

Annons

Om Henrik B

Molekylärbiolog. Science writer. Piratpartist.
Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Därför är EU-valet viktigt

  1. Pingback: I soffan kan ingen höra dig skrika, men i vallokalen är du en superhjälte som kan rädda världen | Christian Engström, Pirate MEP

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s