Från en procent till riksdagsparti på sex månader!

För några dagar sedan satte jag nästan kaffet i halsen till frukosten. Jag hade slagit upp min morgontidning, och där presenterades den senaste SIFO-mätningen inför riksdagsvalet. Övriga partier hade stigit till 2,5%. Av dem hade Feministiskt Initiativ stigit till 1,4%. Grattis F!

De siffrorna är inte bara trevliga för dem utan också för oss. 2,5 minus 1,4 är såvitt jag kan räkna 1,1, och det betyder (om inget otäckt hänt med stödet för Svenskarnas Parti) att bara enstaka tiondelar skiljer oss åt. Dvs att enstaka tiondelar återstår tills opinionsinstitut börjar redovisa även oss.

Snart är också EU-valrörelsen igång på allvar. Då kommer vi att släppas in i de stora debatterna och utfrågningarna. Vi kommer att synas och märkas. Vi kommer att få möjlighet att i radio och TV förklara våra frågor, och visa att vi kan leverera. Klarar vi av att förvalta de möjligheterna har vi goda chanser att framstå som ett attraktivt alternativ även inför riksdagsvalet.

x   x   x

Fast egentligen är det för djäkligt att våra siffror inte är mycket bättre. Att det blivit så är tyvärr inte egendomligt. När Snowdenaffären briserade intervjuades alla möjliga och omöjliga politiker om saken, men inte vi som i två valrörelser varnat för att just detta skulle ske. När supervalåret startade valde media att bara granska och skildra de partier som sitter i riksdagen – fastän supervalåret börjar med ett EU-val. När EU-valet nu kryper allt närmare ligger medias fokus på rikspolitik och riksdagspartierna.

Man behöver inte tro att det finns något medveten konspiration eller ens medvetet missgynnande för att undra om det kan vara så att många journalister har ett särskilt horn i sidan mot just oss. Kan det möjligen vara så att många journalister uppfattar sig som författare in spe, och drömmer om att likt Jan Guillou kunna avsluta sitt liv med ett trevligt antal royaltymiljoner på banken? En dröm, som de föreställer sig att vår politik skulle krossa?

x   x   x

Men det hjälper inte att gräma sig. Självömkande klagosånger över medias illvilja imponerar inte på några väljare. De enda som kan göra något åt saken är vi själva.

Först och främst måste vi därför lägga in en ännu högre växel i EU-valkampanjen. Förklara varför EU-valet är viktigt. Visa att vi vill använda EU till att lösa riktigt viktiga problem. Och visa att våra parlamentariker redan fått viktiga saker gjorda. Vi levererar.

Därför är det skönt att veta att kampanjmaterialet till EU-valet har åkt på tryck, och kommer den fjärde april. Det kommer att finnas på valupptakten den femte, så man ska kunna bära med sig buntar därifrån, att använda i väntan på lådor med posten. Och för alla dem som vill ha något fräscht att sprida redan innan dess har affischer och flyers med ”storebror” kommit.

Det är också skönt att se att det är ordentligt drag i spridandet av affischer och flyers. Det märks både i Facebookgruppen, där folk berättar vad de gjort, och på Piratshoppens karta över varifrån beställningar kommit av kampanjmaterial. (Prickarna täcker en mycket stor del av landet, inklusive områden där vi i ledningen inte har någon aning om vilka som kan vara aktiva.)

Det är skönt att veta att pynt till bloggar och sociala media tagits fram, och att de används flitigt. Att memer och filmsnuttar skapas, delas och sprids. Att ett insändarnätverk har startats, och att aktiviteten på debatt- och insändarsidor är högre än den någonsin varit. Att EU-valmanifest och en sammanställning av vad vi uträttat i EU-parlamentet finns på hemsidan, som inspiration för dem som vill blogga, skriva insändare och göra bilder.

När parlamentarikerna kommer hem och börjar turnéra blir det naturligtvis ännu mera drag. Allra mest i anslutning till de stora utfrågningarna och debatterna med dem.

Det är helt enkelt skönt att se att själva arbetet med kampanjen går i stort sett som vi planerat och förutsett, och beslutat om i valplanen i höstas. Det enda som inte riktigt gått som vi tänkt är att jag blivit försenad med valcirkeln. Men förhoppningsvis kommer vi att kunna ha den som en snabbkurs innan valspurten drar igång.

x   x   x

Sedan är inte EU-valet allt, även om det är väldigt viktigt. I september kommer ett riksdagsval, och val till kommuner och landsting. På alla de ställena fattas mängder med beslut som har med våra frågor att göra: FRA-lag, journalsystem, låssystem till äldreboenden, drogtester på skolor – listan kan göras hur lång som helst.

Därför är det roligt att omröstningen i vintras gav oss en riksdagslista med mycket hög kvalitet på kandidaterna, och samtidigt en underbar mix av olika åldrar, olika delar av landet, olika yrken och olika personlighetstyper. Nästan ännu roligare är att vi kommer att slå det ambitiösa mål vi satte upp i höstas, att ha lokala föreningar som ställer upp i lokala val i mer än 30 olika kommuner och landsting. Bara under de närmaste fem dagarna är sådär tio möten planerade för att anta listor.

Det tycks bli så att vi ställer upp i valen till alla de stora landstingen, och flera av de mindre. Vi ställer upp i kommunvalet i de flesta av landets tio största kommuner, i de flesta större studentstäder, och i många mindre kommuner. På många håll ställer vi inte bara upp med listor med en handfull namn, utan med långa listor, med många kandidater, som är ordentligt taggade, och har god politisk förmåga och erfarenhet.

Många lokala föreningar har redan skrivit egna kommunal- eller landstingspolitiska program. Andra är mitt i arbetet. Till sitt stöd har de mallar, med alla ställningstaganden partiet tagit centralt, som har bäring på lokal politik.

Jag tror inte vi ska underskatta vad de lokala valen betyder för att sporra folk att aktivera och engagera sig under valrörelsen. Och vi ska inte underskatta vad det kommer att betyda för partiet att ta sig in i kommuner och landsting, så att många partivänner kan engagera sig i konkret politiskt förändringsarbete – inte bara några enstaka i Bryssel och några tiotal i Stockholm.

Och tro inte att vi glömt riksdagsvalet. Redan innan beställningen av EU-material gick till tryck började våra begåvade materialproducenter arbeta med riksdagsvalskampanjen. Vårt samlade partiprogram ligger på hemsidan, och kommer finnas i tryck om några veckor. Till riksdagsvalet behöver inte valcirkeln bli försenad. Och då kommer vi att ha all den uppmärksamhet vi fått från EU-valet i ryggen.

Om Henrik B

Molekylärbiolog. Science writer. Piratpartist.
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s