Aldrig har PP gått så väl förberett till val

Idag är det sex månader kvar till EU-valet. Och ytterligare fyra månader till riksdagsvalet. Så för alla oss Piratpartister är det dags att börja ställa om till valkampanjsläge. Utgångsläget är mycket gott.

För det första: Inför förra riksdagsvalet polerade de etablerade partierna och regeringen golvet, för att få bort alla våra frågor från dagordningen. Men nu kommer de inte undan längre. Nu samlas våra frågor i debatten. I EU diskuteras dataskyddsförordningen. En grundlig diskussion om upphovsrättsreform är på G. Edward Snowdens avslöjanden har gjort att alla är medvetna om att övervakningen finns, att den drabbar oss alla, och gör det hela tiden. Carl Bildt, som tidigare varit den svenska politikens teflonman, klarar inte av att värja sig för frågorna om vart FRAs spaningsresultat egentligen tar vägen.

Vi har visserligen ännu inte lyckats få alla att förstå att det finns alternativ till övervakningen, och att vi står för det alternativet. Men de etablerade partiernas försvar av övervakningen är både desorienterat och demoraliserat. I det läget börjar supervalåret med EU-parlamentsvalet, där vi är titelförsvarare, där man inte kommer att kunna hålla oss borta från de stora, centrala utfrågningarna och debatterna. Bollen ligger därför i ett guldläge. Vi har en mycket god chans att peta in bollen i krysset. Att få folk att en masse rösta på oss. För att bli av med övervakningen.

För det andra: Vi schabblade inför riksdagsvalet 2010 bort många chanser genom att bli oense och börja bråka om en massa interna saker mitt under valrörelsen. Eftersom partiet var så ungt, och hela sitt liv utkämpat valrörelser med kort varsel, hade man inte hunnit diskutera sig fram till regler som alla upplevde som legitima kring sådant som hur listor skulle fastställas, hur program och valplattformar skulle antas, vem som skulle kontrollera det partistöd man hoppades kunna få efter valen, och så vidare. Vi har lärt oss den läxan.

 • Vi har jobbat hårt med att diskutera fram en sakpolitik som spänner över vida fält, där  vi alla är ense om vilken politik partiet demokratiskt ställt sig bakom. Och att det är den valrörelsen ska bygga på.
 • Vi har tagit fram ett regelverk alla accepterar om hur relationen ska fungera mellan partiet och våra valda representanter i kommuner, landsting, riksdag och EU-parlament.
 • Det råder klarhet om vilka som ska få bestämma över de resurser vi kan få genom partistöd efter valet.
 • Vi har fastställt listan för EU-valet, och trots att vi haft en diskussion om förstaplatsen har den skett med respekt, sakargument och utan att ha lämnat blödande sår i organisationen.
 • Det råder klarhet om hur riksdagslistan ska tas fram, och det arbetet ska vara avslutat innan vi tar jullov.

Alla de ”maktfrågor”, som så lätt kan förgifta stämningen är alltså avgjorda, eller kommer att vara avgjorda i god tid innan valspurten rullar igång. Vi har därför goda chanser att gå enade och entusiastiska både in i, genom och ut ur denna valrörelse.

För det tredje: Partiet har en unikt väl förberedd kampanjorganisation, som redan börjar få upp ångan:

 • Vi har arbetat upp en närvaro av våra tunga politiska namn på riksmedias debattfora, som är nästan lika omfattande som de etablerade riksdagspartiernas, och för det mesta mycket piggare.
 • Vi har fått upp farten på insändarskrivande lokalt, inte minst genom kurser i mediaträning och skrivandets retorik. På olika sociala fora hjälper och stöttar erfarnare skribenter nyare, och kvaliteten på det inskickade stiger hela tiden.
 • Allt fler fyndiga bilder och korta videoklipps produceras och sprids på nätet. Allt fler artiklar, filmer mm som sprider vår världsbild och våra åsikter delas och sprids via sociala media.
 • Ett grundmaterial med snygga affischer och flyers har tagits fram, och satts upp och delats ut av mängder av aktiva landet runt, i en omfattning som aldrig förut mer än ett halvår före ett val.
 • Partiet har börjat genomföra centrala kurser (mediaträningar, kursledarkurs, skrivandets retorik, videoretorik), slutit avtal med studieförbund, och tagit fram material för lokala kurser. En piratpartiskola och en utåtriktad kurs finns redan, och en valcirkel är på gång.

Det har inte fungerat perfekt med att fånga upp nya medlemmar och lotsa dem in i verksamhet. Därför sjösätter vi nu en ny organisation för detta. Och för dem som nu fångas  upp kommer det att finnas saker att göra, strukturer att ansluta sig till…

För det fjärde: En viktig nyckel till framgång är en genomtänkt och realistisk planering. I en så decentraliserad organisation som vår, som i så hög utsträckning bygger på initiativ från aktivister och lokala grupper, är det extremt viktigt att de som börjar göra olika saker vet vad som kommer att göras centralt ifrån, som kan stötta deras verksamhet. Därför är det viktigt att de planer som görs centralt är så detaljerade och konkreta att alla aktiva vet vad de kan haka i, och räkna med för stöd. Samtidigt är det viktigt att planerna inte är några orealistiska önskelistor till jultomten, utan realistiska planer, så att alla aktiva verkligen kan lita på att det allra mesta som utlovas verkligen kommer att ske.

Valplan bild2

Medlemsmötet har redan antagit en grundplan för arbetet. Och snart kommer den att konkretiseras. Så vi alla vet i god tid när det kommer att finnas en ordentlig faktapresentation av vad våra EU-parlamentariker gjort. När det kommer att finnas en valcirkel för EU-valet. När valmanifestet till EU-valet kommer. När affischer och flyers kommer. När partiledaren och toppkandidaterna åker på turné. Och så vidare.

Och redan innan de sakerna kommer att vara klara ska en rad saker vara sjösatta, för att underlätta för aktiva att svärma fram verksamhet som kompletterar och fyller ut: Ett nätverk för att ta emot nya aktiva, och slussa in dem i verksamhet. Ett nytt diskussions- och aktivitetsforum. En ny wiki för aktivister och lokala föreningar. Grafisk profil, mallar och blanks, för dem som själva vill göra material. En ny bildbank, för både foton och affischer/memer. En bank med ”talking points” och grundversioner för insändare och debattartiklar om viktiga frågor.

För det femte: Vi har länge vant oss vid att driva partiets verksamhet med väldigt små ekonomiska resurser. Men under de tre år som gått sedan valet 2010 har vi från våra donationer lyckats lägga undan bortåt 800 000 kronor för valrörelsen. Vi vet av erfarenhet att vi under valrörelser kan få mer donationer än under mellanvalsår. Dessutom kommer vi med stor sannolikhet att få att få bortåt en miljon kronor av staten för informationsinsatser under valrörelserna, med syfte att öka valdeltagandet.

Det betyder inte att vi kommer att bada i pengar. Vi kommer fortfarande bara att ha någon procent av de valbudgetar de etablerade partierna har. Men vi kommer denna gång att ha råd att trycka ordentligt med flygblad och snygga affischer. Vi kommer att ha råd att göra ordentliga foldrar. Vi kommer att ha råd att sprida profilmaterial. Vi kommer att ha råd att ge snygga upptryckta partiprogram till våra valarbetare, och att ha sådana i valstugorna. Vi kommer inte att behöva be om valdonationer till valsedlar, utan kan be om hjälp att skaffa valstugor till de större städerna. Ja, vi kommer kanske till och med att ha råd med några försiktiga anställningar för att få fler händer att organisera och genomföra valrörelserna.

Vi har aldrig varit så väl förberedda inför en valrörelse. Utgångsläget är mycket gott.

Annons

Om Henrik B

Molekylärbiolog. Science writer. Piratpartist.
Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Aldrig har PP gått så väl förberett till val

 1. Pingback: Idag är det sex månader kvar till EU-valet 25 maj 2014 | Christian Engström, Pirate MEP

 2. Pingback: I dag drar Supervalåret 2014 igång! « Ledningsbloggen

 3. Pingback: I dag drar Supervalåret 2014 igång! « Piratpartiet

 4. Pingback: Sex månader kvar till EU-valet | Gustav Nipe, ordf. Ung Pirat

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s