Ska de svenska EU-parlamentarikerna låta Google fortsätta mata CIA med vår privata kommunikation?

Så nås vi av nyheten att den amerikanska regeringen redan gjort precis det vi piratpartister varnat för, när vi försökt hejda den amerikanska IT-lobbyns försök att slita sönder det förslag till dataskyddsförordning, som EU-kommissionen lagt fram.

Google, Facebook, Youtube, Yahoo, Hotmail – i stort sett alla stora sociala media, som lagrar enorma mängder information om vem som varit i kontakt med vem när och gillat eller rekommenderat vad och hur och läst vad – har låtit dessa uppgifter sugas in till den amerikanska säkerhetstjänstens datorer, som samkört och analyserat det hela på längden och tvären.

Naturligtvis sägs syftet ha varit att jaga terrorister. För att minimera den politiska skadan inom USA säger Obama att inga amerikaner övervakats. Bara utlänningar. Det vill säga folk från exempelvis Sverige, Frankrike, Belgien, Portugal, Danmark, Spanien, Algeriet, Afghanistan, Benin, Uganda, Ryssland, Indien …

För det första skriker detta till ledamöterna i EU-parlamentet: Sluta gå i de amerikanska företagens ledband för att slakta dataskyddsförordningen. Stöd kommissionens ursprungliga förslag till regler, som förbjuder Google, Facebook, Yahoo och alla de andra att lagra dina och mina data utan våra uttryckliga tillstånd.

För det andra är budskapet till alla politiker världen över solklart: Det är dags att förstå att datatrafik är känslig. Att man trampar på människans grundläggande integritet och värdighet om man slentrian-övervakar den. Slå fast den egentligen självklara principen om samma regler för övervakning av kommunikation via datorer som för telefonavlyssning, dolda mikrofoner och uppångade brev.

För det tredje är lärdomen tydlig och klar för oss alla som bryr oss om integritet och inte vill leva i en övervakningsstat. Regeringarna har sedan länge tappat alla hämningar och brutit alla de tabun, som vi tagit med oss från erfarenheterna av 1900-talets totalitära stater. De metoder som den amerikanska säkerhetstjänsten nu använder skulle varit en våt dröm för varje officer i NKVD, Gestapo eller Stasi. Det är dags att säga ifrån. Ordentligt!

(Tack Amelia Andersdotter för att du pekade ut den egentligen uppenbara kopplingen mellan detta elände och kampen för dataskyddsförordningen.)

Annons

Om Henrik B

Molekylärbiolog. Science writer. Piratpartist.
Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Ska de svenska EU-parlamentarikerna låta Google fortsätta mata CIA med vår privata kommunikation?

  1. Pingback: Obamas PRISM och EU’s datalagringsdirektiv | Christian Engström, Pirate MEP

  2. Dennis Nilsson skriver:

    En träffande kommentar av signaturen Kunshan Laowai i salon.com

    ”As a resident of China, the whole surveillance thing seems old hat.

    What is clear is that the greatest to individual cyber-security doesn’t come from foreigners – it comes from out own governments.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s