Den slutliga lösningen av IT-brottsfrågan

Tillägg kl 10.07: Detta inlägg visar på risken med att skriva blogginlägg baserade på TT-artiklar och inte kompletta utredningar.  När man nu kan läsa grundutredningen ser man att dess förslag är betydligt modestare än TT-referatet antydde,: Att åklagare ska kunna förelägga operatör att under tre (eller i undantagsfall fyra) månader spara all trafik till en utpekad misstänkt individs dator. Jag låter ändå inlägget ligga kvar, som ett varnande exempel till mig själv: Reagera aldrig starkt på korta pressuppgifter. Slut tillägg.

Det är svårt att kämpa mot förändringar som görs i många små steg. När de första stegen tas ser de inte så farliga ut.  Och när de sista tas är de ju bara är en logisk fortsättning på det man redan gjort. Vi minns ju hur det lät: FRA-lagen skulle bara användas för att spana på trafik över gränserna för att jaga terrorister och utländska spioner. Med datalagringsdirektivet skulle inget innehåll sparas. Och så vidare

Men vi gav oss ut på det sluttande planet. Och nu kommer ett förslag som skulle innebära ett så stort kliv in i övervakningssamhället att George Orwell och Karin Boye skulle vända sig i sina gravar i genans över inte själva lyckats komma på dessa redskap åt sina dystopiska övervakningsregimer: De som ger oss datauppkoppling ska åläggas spara innehållet i trafiken. Och de ska dessutom tvingas vara samarbetsvilliga när polisen kommer och vill åt deras kunders datatrafik.

Som översättning för dem som inte lever sitt eget liv i symbios med en internetuppkopplad dator betyder detta för dagens unga samma sak som om i min ungdom:

  • jag hade varit skuggad dygnet runt
  • alla mina brev ångades upp, fotostatkopierades och lagrades,
  • alla mina telefonsamtal spelades in
  • tre fjärdedelar av mina samtal med andra människor spelades in, med en mikrofon direktkopplad mitt emellan mig och samtalspartnern.

Tjugofyra timmar om dygnet. Sju dar i veckan. Året runt. Hela livet.

Det här är inte ett förslag till ytterligare ett steg. Det är ett förslag till steget. Till den slutliga lösningen. Till det fullfjädrade övervakningssamhället. Den framtida regim som eventuellt vill övervaka oss politiskt kommer inte att behöva skapa några nya övervakningsredskap. Allt kommer redan att finnas. Inklusive ett rikt redan insamlat material, som skulle göra det möjligt att redan på förhand identifiera de flesta tänkbara  dissidenter och upprorsmakare.

Nu jäklar måste vi se till att det här aldrig blir mer än ett förslag!

PS
Själva utredningen finns här.

Annons

Om Henrik B

Molekylärbiolog. Science writer. Piratpartist.
Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Den slutliga lösningen av IT-brottsfrågan

  1. Johan Gehlin skriver:

    Det är kanske illa nog, men handlar inte förslagen om en utökning av motsvarigheten till telefonavlyssning, dvs något som beslutas om i varje enskilt fall vid misstanke om brott , inte något som ska ske i stor skala gentemot alla medborgare?

  2. Jerker Montelius skriver:

    Ja det är sådan här som borde få varje person att gå med köttyxor och högafflar i händerna mot regeringskansliet.

  3. viktualiebroder skriver:

    Livsmiljön i samhällstoppen blir alltså förändrad. Bara att luta sig tillbaka och invänta det naturliga urvalet till samhällets toppositioner.
    Jag tror jag vet redan vad för sorts människor som kommer att helt dominera överheten.

  4. Det är långt ifrån sista steget, bara ett förtjust skutt så långt in i sängkammaren man kan se just nu.

    Det blir värre med all sorts teknikutveckling. Google Glass på folks näsor överallt är än en ljuvlig utopi för US State Department, NSA och alla regimer som har teknisk möjlighet att ”signalspana i kabel”, som man så fint kallar det när man leder all nättrafik från och till utlandet genom centrala obligatoriska statliga snok-punkter. Assange skriver rätt bra om detsamma i http://www.nytimes.com/2013/06/02/opinion/sunday/the-banality-of-googles-dont-be-evil.html?pagewanted=all

  5. Henrik B skriver:

    Som sagt i tillägget ovan: Jag skrev på eko-rapportering och TT-referat. Det var dumt.

  6. Christoffer skriver:

    oavsett vilket så pekar detta på ett stort problem med svensk lagstiftning. nämligen den att åklagare (och i undantagsfall polisen själva) får besluta om tvångsåtgärder. Det är ettkraftigt fall av räven att vakta hönshuset. Speciellt eftersom det inte finns några straff för att ”ta i för mycket” det leder till att man sätter ribban lägre och lägre och övervakar mer och mer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s