Böcker utan förlag?

Jag har ett manus till en roman liggande i skrivbordslådan. Eller snarare, på minnesstickan. Och upptäckte när jag nyligen satt på ett café med en kompis att hon hade detsamma. Bägge har vi en del putsande kvar. Bägge är vi mycket tveksamma till om vi vill ge rätten att ge ut våra alster till förlag, som uppför sig som dagens i debatten om upphovsrätt.  Bägge, upptäckte vi, leker därför med tanken att den dag vi blir färdiga försöka kränga boken elektroniskt, utan att blanda in några förlag, som skulle kunna få för sig att stämma folk för att de varit ivriga att få tag på det vi skrivit.  (Och som för övrigt nog är på väg att gå samma öde till mötes som musikindustrin.)  Men en rad frågor reser sig då framför mig:

Vem ska redaktera och formge? För att omvandlas från ett kladdigt manuskript till en bok som är njutbar att ha framför ögonen i en fåtölj behövs både en redaktörs och en formgivares arbete. Den rent visuella skillnaden mellan ett manus och en formgiven boksida är uppenbar för alla, men de som inte har varit med under en bokproduktion har nog svårt att föreställa sig hur mycket arbete redaktörer lägger ner på själva texten: hitta och rätta till språkliga egenheter som irriterar, men lämna kvar dem som gör texten njutbar och intressant. Leta reda på alla förvirrande och missledande skrivfel. Föreslå radikala strykningar och omstuvningar.

Hittills har både redakterande och formgivning varit professionella kompetenser som bott hos de traditionella förlagen. Hur ska de utföras om man går förbi dem? Kommer grundläggande formgivning och typografi i framtiden att bli en del av författandets hantverk? Kan ett nätverk av flera skrivande vara redaktörer för varandras texter? Kommer var författare själv att köpa in arbetet från frilansare? Eller behövs en struktur med anställda redaktörer och formgivare för att  man ska få fram läsbara böcker? Kan man över huvud taget hitta ett format som fungerar både till läsplatta och printer?

Vem  ska bedöma kvalitet? Vandrar man runt på bokmässan i Göteborg möter man många förlag där hugade författare på egen bekostnad kan få sin bok formgiven och tryckt. Kvaliteten på det som kommer ur deras tryckpressar gör att jag förstår varför de flesta av texterna inte blivit utgivna av kommersiella förlag. Men jag (som naturligtvis har höga tankar om kvaliteten på mitt eget pillande) vill inte lägga ut det på en sida där det ”drunknar” i en massa saker som bara är intressant för de närmast sörjande.

Så om man startar en webbsida där vem som helst (som påYoutube) kan lägga upp (och/eller sälja) vad som helst, riskerar då det som håller kvalitet att helt dränkas i annat? Eller kommer märkning, popularitetsmätningar, användares betygssättning och liknande svärmbaserade mekanismer att kunna hjälpa olika läsare att hitta det som intresserar dem, och samtidigt fånga upp och lyfta det som verkligen är bra? Eller borde man skapa en sida med ett ”redaktionsråd”, som bestämmer vilka e-böcker som ska få säljas via sidan? Och som dessutom bevakar att redakterande och formgivning håller en lägsta acceptabel standard?

Betalt eller gratis? Bägge dessa frågorna sitter också ihop med den ekonomiska: Kommer man att kunna ta tillräckligt mycket betalt på att sälja e-böcker på detta sätt för att finansiera redakterande och formgivande, och dessutom ge tillräckligt mycket till författaren för att det ska vara meningsfullt att bygga upp ett system för betalning? Ska man möjligen istället skapa ett ställe där författare kan publicera berättelser som det är fritt att ladda ner gratis?  Som möjligen kan bli så prestigefylld och populär, att den som blir publicerad där kan få lättare att sälja andra, betalda insatser: av ens penna i spalter och av ens bak i studiosoffor?

Som ni märker har jag inte tänkt färdigt, utan kastar upp en massa frågor. Jag vet att andra människor här ute också funderar över detta, och att många säkert funderat både längre och bättre än jag! Anna! Unni! Vart går era tankar? Och alla spännande bokbloggare – Vad tror ni?  Är det dags att börja göra något nu? Ska vi vänta några år på att tekniker och människors inställning till detta mognar? Eller riskerar vi bara att de etablerade förlagen då tar kontrollen över utvecklingen?

(Ursprungligen utlagd på min molekylärbiologiska blogg.)

Annons

Om Henrik B

Molekylärbiolog. Science writer. Piratpartist.
Detta inlägg publicerades i Politik och märktes , , . Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Böcker utan förlag?

  1. Micke skriver:

    Redaktera? Konstigaste ord jag sett. Redaktörer REDIGERAR. De ”redakterar” definitivt inte :-)

  2. Thomas Svensson skriver:

    Du kunde möjligen låta ett etablerat förlag ta hand om din text med förbehållet att du själv har rätt att distribuera elektroniskt. Så går det ju till med vetenskapliga artiklar i praktiken, trots att man i teorin överlåter copyright på förlaget. Men, har du hört talas om någon vetenskaplig tidskrift som stämt någon för otillbörlig spridning?

  3. ArchAsa skriver:

    Om du hittar en lösning, hör av dig. Eller än bättre – skriv en bok om det! Den kommer nog bli köpt av många av oss som har samma funderingar… :)

  4. Henrik skriver:

    Micke – du har naturligtvis rätt!

    Åsa – nej, min vän! Här hoppas jag att en svärm av tänkare till slut ska kunna hitta på något som vi inte behöver betala en massa pengar till något förlag för att läsa!

    Thomas – Vad jag hört är förlagen inte intresserade av att lämna ifrån sig elektronisk utgivningsrätt, och en förstagångsförfattare som äntligen lyckats få ett förlag att vilja publicera ens alster är sällan i en sådan förhandlingssits, att han/hon kan diktera villkoren. Och vad jag förstår kring all uppståndelse runt Pirat Bay-rättegång är innebörden att upphovsrättsägande företag valt ut just Sverige som den plats där man ska börja systematiskt försvara sina rättigheter i domstol. Dessutom tycker jag man ska följa de avtal man skriver under.

  5. Arne skriver:

    Det var Francis Bacon som utvecklade engelska språket och frimurarnas domener. Men den stora frågan, var de också F. Bacon. som under synonym-en skrev Shakespeares alla värk!

    SAINT GERMAIN mannen som inte var av denna världen lär ha uppnåt en ålder på ca: 400år! Det har skrivits många många spaltmeter om denna historiska person. Och många läkar finns att tillgå på IT- nätet

    Den stora frågan är var F. Bacon och S. Germain en och samma person?

  6. Heidi skriver:

    Gå in på http://www.sollentunaforfattarna.se underrubrik ”att ge ut en bok” Där får du många tips.
    Det finns lika många sätt att ge ut en bok som det finns förlag, och lika många sätt att skriva kontrakt. Tänk på att ett förlag ger dig royalty och att de kan marknadsföra din bok på en massa sätt, vilket är guld värt.
    De flesta väljer fortfarande att läsa vanliga pappersböcker, och så lär det förbli ett bra tag.

  7. Pingback: Böcker utan förlag? | Henrik Brändén

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s