Vad kan vi lära av de grönas röra?

miljoparti3677652_803_470

 

 

Det som pågår i miljöpartiet nu är mycket intressant, och också lärorikt för oss pirater.

 • De är ett parti som bildades för att de hade en egen fråga, de tyckte/insåg var viktigare än alla de som dominerade det politiska samtalet. Det gäller oss också.
 • De drog till sig mängder med människor som ansåg att de minsann var mycket mer moraliska än alla de fifflande och rufflande politikerna i de andra partierna. Vi också.
 • De hade en dröm om en annan slags politiker, fria att rösta efter eget samvete, som inte skulle göra upp i slutna rum. Så ock vi.
 • De var dessutom tidigt på det klara med att de inte bara ville sitta bredvid och skrika sig hesa, utan vara beredda att sälja sina röster i vissa frågor för att få utdelning i sina kärnfrågor. Precis som vi.

Tänker vi över saken är det just krocken mellan dessa fyra och den obönhörliga verkligheten som får MP att just nu vrida sig i kramper och konvulsioner. De har prioriterat miljön och det de får till miljön med regeringsmakten framför migranterna. De har prioriterat den superpolitiske manlige broilern framför den kunnige kvinnliga antipolitikern, som aldrig lyckades lära sig hur man spinner media. Och för detta brinner det internt, och de löper gatlopp i media.

Vad kan vi lära av detta? Vad ska vi tänka på för att vara bättre förberedda när vi om fyra eller åtta år varit vågmästare åt en regering några år, folk börjar bli missnöjda, och saker blir tunga?

Annons

Om Henrik B

Molekylärbiolog. Science writer. Piratpartist.
Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Vad kan vi lära av de grönas röra?

 1. Kristofer Pettersson skriver:

  Mycket tänkvärt skrivet och liknelsen med Piratpartiet anas tydligt. Fast också skrivet i en ganska förlåtande ton för MPs misstag kan jag tycka. Det är inte enbart de listade attributen som gjort miljöpartiet ett besvärande oklart politisk val utan det faktum att de /är/ väldigt oklara i sin kommunikation. Exakt hur har de värnat om miljön? Varför avvecklas kärnkraften till fördel för kol? Hur väger de mellan vårt ekonomiska och politiska inflytande i världen och vårt blygsamma bidrag med att minska en global uppvägning?

  Jag tror de flesta förlåter Romsons brist på politisk elegans. Det är snarare hennes oförklarliga användande av giftfärger som besvärar och får oss att misstänka att olika regler gäller beroende på vem man är.

 2. Henrik B skriver:

  Mitt syfte var varken att förlåta eller döma MP utan just att peka ut ett antal paralleller till PP, och resa frågan vad vi behöver tänka på för att inte ramla i samma grop.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s