Sverige måste ge Snowden politisk asyl

Från den ryska staden Kirov rapporteras hur den befängda rättegången för förskingring fortsätter mot bloggaren och oppositionsledaren Alexej Navalnij. Från Almedalen påminns vi om hur Putin kastat tre intelligenta kvinnor från Pussy Riot i fängelse för sin fräckhet att vädja till Jungfru Maria att befria Ryssland från Putin. Och från Moskva läser vi att Edward Snowden sedan mer än en vecka sitter fast på Moskvas flygplats.

Det Snowden gjort är en stor insats för frihet och integritet. Det han avslöjat är massiva övergrepp på mänskliga rättigheter och allas vår rätt till ett privatliv. Han har avslöjat omfattande och systematiska brott mot lagar och internationella överenskommelser. Han har gjort det med stor fara för sitt eget liv och sin säkerhet. Och han har bestämt sig för att stå upp för vad han gjort, och berätta för hela världen att han varit The Guardians källa för avslöjandena.

För detta åtalas han nu för spioneri i sitt hemland USA. Många ledande politiker använder uttryck som landsförräderi. För de brott han anklagas för finns dödsstraff i straffskalan. Stämningarna kring ”nationell säkerhet” är idag sådana i USA att man tyvärr inte kan räkna med att han kommer att få en rättvis rättegång, (även om hans chanser till en sådan naturligtvis är betydligt större än Navalnyjs eller slumpvis utvald kubansk oppositionell.)

Att skicka tillbaka honom till USA borde därför för de flesta tänkande människor vara uteslutet. Att ta emot och hjälpa den som avslöjat denna avlyssningsskandal borde vara en bjudande plikt för varje civiliserat, demokratiskt land. Sverige har stolta traditioner sedan statskupperna i Latinamerika på 1970-talet att ta emot och ge asyl till människor som flyr även USA-stödda regimer.

Vi i Piratpartiet kräver därför: Bevilja Snowden asyl i Sverige. Tvinga honom inte i händerna på den Putin, som fängslar protesterande bloggare och musiker. Låt honom komma till ett fritt demokratiskt land och fortsätta sin viktiga verksamhet härifrån.

Annons

Om Henrik B

Molekylärbiolog. Science writer. Piratpartist.
Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Sverige måste ge Snowden politisk asyl

  1. urbansundstrom skriver:

    Reblogged this on Urbansundstrom’s Weblog.

  2. Dennis Nilsson skriver:

    Utmärkt talat. Tyvärr är vår regering lika undanfallande som den var för två mustazchprydda herrar under 30 och 40-talen. Först när man vet vem som är ”vinnare” kan man kliva in på arenan och uttala vackra ord om demokrati och yttrandefrihet. (OBS IRONI)

  3. Pingback: Justitierådet Göran Lambertz kritiserar USA | Emil Isberg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s