Våra väljare blir äldre, mer välutbildade, mer representativa och oftare invandrade

Så har en kort rapport kommit från den vallokalsundersökning, som gjordes vid EU-valet för några dagar sedan. Där finns spännande saker att notera för Piratpartiet. Flera, som faktiskt går på tvärs mot vad många av oss tagit för givet. Den typiska PP-väljaren är inte längre en ung, svenskfödd datornörd.

Vi missade kvinnorna igen: Undersökningen bekräftar att vi fortfarande är ett parti som främst lockar män. Så långt är allt som vanligt. Bland männen fick vi 4%, bland kvinnor 1%. Det betyder att om vi varit lika bra på att locka kvinnor som på att locka män, så skulle vi haft ett mandat i EU-parlamentet.

Större stöd bland invandrare än svenskar: Riktigt spännande blir det dock när undersökarna frågat var man själv och ens föräldrar är födda. Bland ”infödda” svenskar har vi 2%. Bland första generationens invandrare från andra europeiska länder har vi 4%. Bland första generationens invandrare från utomeuropeiska länder har vi 3%. Bland första + andra generationens utomeuropeiska invandrare har vi 4%. Vi har alltså dubbelt så starkt stöd bland invandrare, som bland infödda svenskar.

Åldersfördelningen jämnas ut: Tittar man på åldersfördelningen bland våra väljare har det skett stora förändringar sedan riksdagsvalet 2010. Visserligen har vi högst siffror bland unga (18-21 och 22-30) – sex procent. (Lika mycket i den första gruppen som den andra.) Men i den mycket större gruppen av 31-50-åringar har vi tre procent. Tillsammans med den procent vi har bland väljare mellan 51 och 65 betyder det att mer än hälften av Piratpartiets väljare idag är över 30 år.

Utbildningsnivån jämnas ut: Kopplat till detta har också utbildningsnivån bland våra väljare jämnats ut. Tidigare har vi haft mycket färre väljare bland dem med avslutad skola och avslutad universitetsexamen, än vi haft i väljarkåren som helhet. Antagligen för att de varit så unga att de helt enkelt inte varit färdiga med sin utbildning. Idag har vi i stort sett samma andel väljare bland dem med avslutad forskarutbildning, som bland dem med avslutad högskoleutbildning, som bland dem som har avslutad gymnasieutbildning, som bland dem med ”bara” grundskola. Två och tre procent hela vägen.

Ungefär lika andel pirater i olika sysselsättningar:  Även när valundersökningen sorterar folk efter sysselsättning ligger vi på ungefär samma nivå i de flesta grupper. Lite högre bland studenter och arbetslösa (5%), och mycket lågt bland jordbrukare (0%). Men annars: Två procent av alla lägre tjänstemän, två procent av alla högre tjänstemän och två procent av alla chefer röstade på oss, och lika stor andel av enmansföretagarna och företagare med flera anställda. Fyra procent av arbetarna, och två procent av arbetare med arbetsledande uppgifter.

Tiden går, de som var unga när partiet bildades är inte lika unga längre, och de som bara var nästan unga närmar sig medelåldern. Snart kommer den första generation ungdomar upp i Ung Pirat-åldern, vars föräldrar är infödda på eller tidiga invandrare till nätet. Internet penetrerar samhället allt djupare, och man behöver inte längre vara ung för att förstå hur det vänder upp och ner på det mesta. Det märks i vilka som kunnat tänka sig att rösta på oss i EU-valet. Det är kanske dags att också låta det märkas i hur vi närmar oss väljarna?

 

Annons

Om Henrik B

Molekylärbiolog. Science writer. Piratpartist.
Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Våra väljare blir äldre, mer välutbildade, mer representativa och oftare invandrade

 1. Troed skriver:

  Det finns en stor brasklapp när det gäller att ta det här resonemanget _för_ långt så klart. Valu:n gjordes på 207 st pirater, på fyra områden i landet (Stockholm, Lund, Göteborg och Sundsvall). Den statistiska osäkerheten är mao enorm – där en person motsvarar ~0.5%. Det är vanskligt att dra några slutsatser av att en siffra är 2 eller 4%.

 2. Patrik skriver:

  Varför vara förvånad?

  Net är för mig självklart varför vi har ett högt stöd bland invandrare: De som har invandrat har många gånger flytt från problem i sitt hemland, d.v.s. de har inte en grundinställning att ”staten är god”. Det är naturligtvis en mycket bördigare jordmån för våra idéer om att skydda personer mot intrång från staten.

  Infödda svenskar? Not so much…

  Även stödet bland kvinnor känns förväntat. Min gissning är i alla fall att kvinnor i högre grad än män söker trygghet, och därför känner sig nöjd med övervakning och en stark stat. PP är ett parti med mest män inte på grund av att vi är kvinnohatande svin som skrämmer bort kvinnot (fy vilken sexistisk tanke) utan på grund av att våra idéer tilltalar män mer än kvinnor.

  Det är faktiskt inget fel med det. Om vissa partier består av mest kvinnor (Fi) så ska det väl kunna finnas ett parti som består till största delen av män? Att vattna ur partiets budskap för att passa fler kvinnor har uppenbarligen inte varit en bra strategi eftersom vi har tappat massor av män men inte fått kvinnor som kompenserar det bortfallet.

  Så vad är slutsatsen av det? Mer av det som inte fungerar, eftersom ideologi säger att det borde ha fungerat?

 3. Henrik B skriver:

  Troed. Nu är jag faktiskt inte säker på att du tänker rätt. De procentsiffror jag anger är av alla i undersökningen, inte av piratröstarna. Att tre procent av alla mellan 31 och 50 röstat pirat innebär att tre procent av 2500 tillfrågade väljare i åldersspannet, dvs sådär 65 personer, sagt att de röstat pirat. Däremot är de absoluta antalen av invandrade låga, så där är siffrorna lite skakiga.

 4. Henrik B skriver:

  Patrik: Det du skriver om invandrare är också vad jag hela tiden tyckt varit självklart. Därför så glädjande att få det bekräftat. Däremot borde det nu stå rätt uppenbart att vi aldrig kommer att bli mer än hälften av den kraft vi skulle kunna vara om vi inte också kan attrahera den kvinnliga halvan av befolkningen bättre än hittills.

 5. Troed skriver:

  @Henrik

  Jo jag menade alltså att dra slutsatser ifrån på skakiga siffror. 2% eller 4% av ~160 personer är trots allt bara tre personer i absoluta tal. Nu tycker jag oxo om storyn som beskrivs men jag skulle inte lansera en produkt och anse den välgrundad i data ifrån Valu:n :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s