Just nu är det populärt med ”politiska kompasser”, som placerar in folk och partier dels längs en höger/vänster-, dels en auktoritär/frihetlig axel. De kompasserna är naturligtvis intressanta, men de utelämnar det riktigt viktiga för oss pirater. Den centrala frågan för oss är nämligen vem som ska ha makten över informationen. Alla enskilda människor, eller stora företag, stater och myndigheter?
Piratpartiets svar på den frågan grundar sig i tankarna om demokrati och allas lika värde: Det är varje människa som själv ska få ha makten över informationen. Det är hon själv som ska avgöra vilken information om henne själv som ska få lagras, delas och spridas. Inte stora IT-företag eller staternas säkerhetstjänster. Den information som människor frivilligt släppt ska sedan vara möjlig för alla att nå, utnyttja, sprida och vidareutveckla. Inte bara för företag som köpt monopol på den.
Jag är övertygad om att detta är framtidens sätt att ställa de politiska frågorna. För var dag som går blir makten över informationen blir allt viktigare för frågan om makten i samhället. Företagen gör mer vinster idag av att kontrollera varumärken, patent och upphovsrätter än av att äga fabriker. Säkerhetstjänsters samlande av information om allas vårt privatliv kommer att ge dem en gigantisk makt i samhället om den inte bryts.
Det har länge hävdats att den gamla höger/vänsterskalan varit utsliten. Under 1980-talet lanserades en grön skala som komplement. I årets valrörelser används en frihetelig/auktoritär skala. Bägge säger de naturligtvis någonting, men jag tror inte att det är någon av de skalorna som med tiden kommer att ersätta höger/vänsterskalan, som den skala alla refererar till. Jag tror att framtidens skala är en som mäter vem som ska ha makten över informationen i samhället. Alla vi vanliga människor, eller stora företags- och myndighetskolosser. (Eller ännu värre, trasselsuddar där företag och myndigheter går samman.)
Om jag har rätt borde vi designa en politisk kompass som inte mäter mot godtyckligt utvalda frågor i vårt sakpolitiska program, utan fokuserar på ideologiska nyckelfrågor som visar var man ligger längs just ”makten över informationen”-axeln. (Och sedan vore det ju kul om vi kunde hitta på något fränt och slagkraftigt namn på den axeln.)
PS:
Om man är intresserad av politisk filosofi kan man analysera detta med hegelsk dialektik: När klassisk höger och vänster är tes respektive antites uppstår genom konflikten mellan dessa en syntes där makthavarna i de av vänstern älskade statliga institutionerna och makthavarna i de av högern älskade privata företagen allt mer förenas i strukturer (som en del av oss kallar korporativa), och som reaktion mot denna uppkommer en ny antites, piratismen, som ställer de enskilda människornas rättigheter mot både företag och säkerhetstjänster i fokus.
Bra text och samma analys som jag skrivit om tidigare.
Det är intressant med politiska dimensioner. Det finns ju flera och frågan är vilken som dominerar i det offentliga samtalet. Även om höger-vänster allt mer spelar ut sin roll så cementeras de av media och upprätthålls av de etablerade partierna. MP har ju utmanat dimensionen men dras ständigt in i den vänstra halvan.
Jag skrev om politiska dimensioner för ngr år sen och kom fram till 9 stycken. Dags att lägga till den om informationsfrihet.
0. informationsfrihet
1. vänster–höger: ekonomisk frihet
2. auktoritär–frihetlig: politisk frihet
3. universalistisk–partikulär: Universalism innebär att människor inte delas upp vilket står i kontrast mot den partikulära positionen där man delar upp människor
4. antropocentrisk–biocentrisk: Huruvida människan sätts i centrum eller om det naturen som är centrum
5. centralism–decentralism: Ska samhället organiseras centralt eller lokalt
6. nationell–kosmopolitisk: Nationalstaten eller överstatlighet
7. evolution–revolution: ska politik införas gradvis eller ska samhället förändras direkt
8. demokrati–antidemokrati: huruvida demokrati är en bra princip eller inte
9. kollektivistisk–individualistiskt: ska samhället organiseras utifrån individer eller kollektiv
http://bjornaxen.wordpress.com/2010/01/25/politiska-dimensioner/
Pingback: Piratpartiets ideologi — Den politiska kompassen | Christian Engström, Pirate
Pingback: Pirater arbetar för nätfrihet för att vi gillar frihet, och förstår att makten över informationen är viktig | Christian Engström, Pirat