Piratpartiet är framtidens parti

Jag fick en liten stund att prata på Ung Pirats kongress igår, och passade på att inte bara prata konkret om vad vi ska göra i valrörelsen, utan också lite om varför. Och om varför vi inte bara ska rikta in valkampanjen på ”lågt hängande frukt” och kärnväljare.

x   x   x

Det är helt enkelt så att Piratpartiet är det parti som ställer de viktiga frågorna inför framtiden, och har svar på dem. Vi är framtidens parti.

Samhällsutvecklingen är tydlig. Makten över informationen blir allt viktigare för att avgöra vem som har makt och välstånd i samhället. För företag är varumärken, patent, upphovsrätter och datorkoder viktigare för att göra stora vinster än fabriker och maskiner. (Ping alla marxister. Dags att omvärdera synen på realkapitalets betydelse!) Samtidigt slåss företag, säkerhetstjänster och politiker om att få kontrollera information om dina och mina privata förhållanden.

Den stora politiska frågan inför framtiden är därför: Vem ska ha makten över informationen. Piratpartiet är den enda politiska kraft som tagit den frågan på allvar. Vi är det enda parti som ger det för en humanist och demokrat enda rimliga svaret: Varje enskild människa ska själv få bestämma vad hen vill släppa för information om hen själv. Alla människor ska sedan ha samma rätt att använda, utveckla och förädla den information som olika människor gått med på att släppa ifrån sig.

Integritet och informationsfrihet, helt enkelt.

De andra partierna har inga vettiga svar på frågorna, och duckar för dem. Vi tar dem på allvar.

Under det supervalår som just börjat har vi satt ett hovsamt mål: att få ytterligare en eller två EU-parlamentariker, att komma över 4%-spärren till riksdagen och att komma in i kommuner och landsting. Men det inte slutmålet. Det är ett första steg.

Vi har en självbild av att vara ett litet parti. Den måste vi på sikt göra oss av med. Är man det enda parti som ger de mänskliga svaren på framtidens viktigaste frågor kan inte målet vara att bli ett litet parti i riksdagen. Vi ska bli ett stort parti. Det parti som leder Sverige, EU och världen in i framtiden.

Det betyder att vi i den här valrörelsen inte bara ska tänka på att vinna väljare till det här valet. Vi ska samtidigt visa människor att det är vi som har tänkt genom framtidens frågor, och har svar på dem. Visa det för alla människor.

Vi ska inte bara rikta in oss på datorintresserade unga. Vi har redan kommit långt mot att få många av landets bibliotekarier att förstå vad det är frågan om. Mycket talar för att det är lätt för lärare att förstå det. Bara dagen innan mitt tal hade UPs styrelseledamot Erik Einarsson fått in en debattartikel i lärarnas tidning, som visade att det är Piratpartiet som har lösningar på den svenska skolans problem. Mina föräldrars generation har inga problem att begripa integritetsfrågorna. Samma sak gäller många av dem som flytt förtryck och förföljelse till Sverige.

Vi ska inte bara övertyga folk att ge oss vår röst i den här valrörelsen. Vi ska övertyga människor om att bli pirater. Så att många av dem förr eller senare går med i UP, i PP, i lokala föreningar, att de ansluter sig till kopieringskassan, läser vid en framtida piratfolkhögskola, bildar föreningar för musiker och författare mot upphovsrätt. Vi ska få folk att vara med och bygga en väv av organisationer, nätverk och svärmar som stödjer några, många eller alla de idéer partiet står för.

Vi ska helt enkelt inte bara ta plats i EU-parlament, riksdag och lokala organ. Vi ska bli den politiska kraft som leder Sverige, EU och världen in i framtiden.

Annons

Om Henrik B

Molekylärbiolog. Science writer. Piratpartist.
Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Piratpartiet är framtidens parti

  1. Björn Axén skriver:

    Intressant – jag har gjort ungefär samma analys och också kallat PP för ett framtidsparti. Dessutom är jag inte särskilt dataintresserad eller så väldigt ung heller för den delen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s