Piratpartiet levererar

I EU-valrörelsen kommer andra partier att prata en massa. Inte minst om saker som inte har så mycket med EU att göra. Men vi i Piratpartiet inte bara pratar. Våra EU-parlamentariker levererar. Med tanke på att vi bara varit två av 766 har vi levererat väldigt mycket:

engstrom_andersdotter3

 1. Vi har varit med och stoppat ACTA-avtalet, som förhandlades fram bakom ryggen på vanligt folk och bland annat skulle gett tullen rätt att rutinmässigt undersöka innehållet i mobiler, hårddiskar och fickminnen. Våra parlamentariker drev på inne i parlamentet, och aktivister på gator utanför.
 2. Vi har arbetat upp stöd för en radikal upphovsrättsreform. Vi har fått den gröna gruppen att anta vår politik, och vi har skapat ett nätverk med ledande parlamentariker från andra partier som vill ha en radikal reform. Kommissionen har förstått att en ordentlig reform behövs, och slutstriden kommer nästa mandatperiod.
 3. Vi har försvarat skyddet av människors personuppgifter. När EU nu arbetar fram en gemensam lag för skydd av personuppgifter har amerikanska lobbyister och företag som Facebook och Google pressat hårt för svaga regler och många kryphål. Medan andra svenska parlamentariker böjt sig har våra kämpat emot.
 4. Vi har försvarat rättssäkerheten för misstänka fildelare. Vi övertygade en majoritet i parlamentet om att det inte var rimligt att tvinga internetoperatörer att stänga av de användare som film- och musikindustrin pekade ut som fildelare.

Dessutom har vi:

 • gjort det möjligt för museer, bibliotek och arkiv att digitalisera och lägga ut ”herrelösa verk”, där det inte går att lokalisera och kontakta upphovsmannen,
 • sett till att det ska vara tydligt tillåtet att citera varumärken i konstverk, samhällskritik, produktjämförelser och recensioner,
 • bidragit till att priserna inte är lika orimliga som förut för att ringa och surfa på mobilen när man är utomlands,
 • fått parlamentet att ställa tydliga krav på transparens från insamlingssällskap, och att det ska bli lättare för kreatörer att sprida sina verk under fria och öppna licenser,
 • drivit fram ett avtal som underlättar att ta fram böcker i format som passar synskadade,
 • varit med att se till att EUs gemensamma utrikespolitik nu innehåller en strategi för digital frihet, och
 • drivit fram högre hastigheter i unionens internetsatsningar.

Så vi kan stolta gå ut och möta väljarna, och förklara att vill man hejda massövervakningen, skydda våra personuppgifter och reformera upphovsrätten ska man rösta på oss. Vi inte bara tycker så. Vi levererar.

PS:
Denna text är en kortversion av en lite längre sammanställning jag nyligen skrev till partiets EU-valportal på hemsidan.

PPS:
När vi är ute och kampanjar måste det vara ett ”vi”, Piratpartiet som åstadkommit allt det här. Sedan vet vi ju att det är tack vare våra två fantastiska parlamentariker vi lyckats åstadkomma så mycket. Leve dem!

Annons

Om Henrik B

Molekylärbiolog. Science writer. Piratpartist.
Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Piratpartiet levererar

 1. Pingback: Piratpartiet levererar när andra partier bara pratar | Emil Isberg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s