Sanning och konsekvens

FRA Robert Nyberg_vad-lyssnar-du-paDe avslöjanden som Snowden läckt blir mer och mer besvärande för den svenska regeringen, Reinfeldt och Bildt. Ni minns, den regering och de ministrar som förklarade att FRA-lagen behöver vi för att skydda Sverige mot spioner och terrorister. Och att man därför måste söka genom all internettrafik som passerar våra gränser.

Nog var vi några som redan då misstänkte att anledningen till att det var så angeläget att få genom FRA-lagen snarare hade något att göra med att många av kablarna som kopplade ihop Ryssland med resten av internet gick genom Sverige. Och att den svenska makten blivit allt mer angelägen att vara den stora vännen i väster till lags. Också till priset av  svenskarnas rätt till oövervakad internetanvändning.

Nu kan vi läsa det. Ordagrant i amerikanska dokument som Snowden läckt, och SVT nu publicerar:

The FRA provided NSA (…) unique collection on high-priority Russian targets, such as leadership, internal politics.

och

Thank Sweden for its continued work on the Russian target, and underscore the primary role that FRA plays as a leading partner to Work the Russian Target, including Russian leadership, (…) and (…) counterintelligence. FRA’s cable access has resulted in unique SIGINT reporting on all of these areas.

Inte att undra på att Sveriges relationer till Ryssland varit lite spända under de senaste åren.

Hur skulle det vara om regeringen började tala sanning? Både om varför regeringen varit så angelägen om FRA-lagen, och varför det är så trassligt för svenskar att få visum till Ryssland.

Eller varför inte avskaffa FRA-lagen, och lägga ner övervakningen av allas vår datakommunikation. Så vi slipper vara mer övervakade än DDR-medborgarna var.

Annons

Om Henrik B

Molekylärbiolog. Science writer. Piratpartist.
Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , . Bokmärk permalänken.

13 kommentarer till Sanning och konsekvens

 1. Mikke Svensson skriver:

  Morrn Henrik!
  Kan du försöka få till en Twitterknapp så man lättare kan tweetra din blogginögg? Eller är det jag som är blind och inte hittar den? Har twittrat länken till blogginlägget nu iallafall / Mikke

 2. Pingback: Motståndet lever – se till att det räknas

 3. Jerker Montelius skriver:

  Två reflektioner
  1. Är ryssarna pedofiler eller terrorister? Det var ju det som Avlyssningen skulle syfta till att stoppa. Är de inte pedofiler så vet vi ju vilken säkerhetspolitisk relation som råder mellan väst och öst just nu och bör naturligtvis ta våra säkerhetspolitiska beslut i det ljuset.
  2. Är vi beredda på ryssarnas motreaktion? Skulle jag sitta i Kreml så skulle jag inte låta folk spionera hej vilt må mig utan ett mycket adekvat svar. Ryssarna har redan övat bombattacker mot svenskt territorium. Är vi beredda på klusterbomber mot Lovön eller en straffexpedition ala Georgienkriget.

 4. Pingback: NSA kartlägger hundramiljontals människor genom deras mobil | Henrik B

 5. Henrik B skriver:

  Micke: Done. Tack för uppmaningen.

 6. Martin skriver:

  Kan du motivera varför svenskarna är mer övervakade än medborgarna i DDR?

 7. Henrik B skriver:

  Martin: Därför att en betydande del av din och min datatrafik av tekniska skäl tar en sväng genom utlandet, och därmed passerar FRAs filter. Vilket gör att FRA analyserar oändligt mycket mer information om ditt och mitt privatliv än Östtysklands säkerhetstjänst någonsin hade tillgång till. Sedan ANVÄNDER den svenska staten inte som den östtyska resultatet av den övervakningen till att förfölja politiskt oliktänkande. Men jag pratade inte om förföljelse. Utan om övervakning. Och den finns där. Redo att tjäna dem som sitter vid makten, till det de önskar.

 8. Pingback: FRA spionerar åt USA, och USA spionerar på alla | Christian Engström, Pirate MEP

 9. Martin skriver:

  Å andra sidan så vet vi väl egentligen hur mycket och vad av datatrafiken som avlyssnas? Medan man i DDR hade 1 Stasi agent per 166 invånare som analyserade ALLT som sades. Och inte bara via teletrafik utan samtal i hemmet, på arbetet osv. Utöver det hade man informella agenter och det finns siffror som visar på att så många som 2 miljoner människor arbetade för Stasi och övervakade människor. Där är vi väl knappast än? Piratpartiet och många andra är snabba att göra referenser till DDR, men om man pratar med dem som levt där (var i Hohenschönhausen i somras) så finns det få likhetstecken mellan DDR och FRA.

 10. Henrik B skriver:

  Martin: Ja, man lade ner mycket mer kraft på att analysera resultatet av övervakningen. Och man använde mycket inneffektivare, mer arbetskraftintensiva metoder att samla in materialet. Så man behövde mycket fler människor i stasi-systemet, för att åstadkomma mycket mindre övervakning, och få in mycket mindre information. Men medborgarna märkte det hela mycket mer, eftersom man sedan mycket oftare använde den information man samlat in genom övervakningen till att förfölja.

  Jag säger inte att vi har ett politiskt förtryck i Sverige. Det är vi förskonade ifrån, och det är därför vi kan ha de här diskussionerna. Men vår diskussion här är med största sannolikhet övervakad. Med stor sannolikhet läses den av FRAs automatiserade spindlar, som letar efter tecken på misstänkta saker, där varken du eller jag vet vad FRA just nu bestämt sig för att anse vara misstänkt.

 11. Martin skriver:

  Det har du säkert rätt i, men finns det inte en kommission som övervakar FRA? Samt vad skiljer FRA mot andra länders signalspaning?

 12. Pingback: Insändare för Piratpartiet: rädda offentlighetsprincipen! | Calandrellas blogg

 13. Simon skriver:

  @Martin SIUN granskar FRA regelbundet och har hittills gett FRA bakläxa vid ett flertal tillfällen för att FRA medvetet brutit mot gällande lagstiftning (trots att lagstiftningen ger FRA väldigt stora befogenheter), Problemet är att det inte blir några påföljder trots att lagbrotten upprepas.

  De två stora skillnaderna mellan FRA och andra länders spionorgan är:
  1) FRA har betydligt större resurser än de flesta andra(speciellt om man jämför med länder av ungefär samma storlek som sverige). 2007 köpte FRA världens då näst snabbaste superdator (Den behövs för att lagra och analysera de extremt stora trafikmängderna som FRA samlar in).

  2) FRA spionerar i stor utsträckning för USAs räkning(Trots att det är svenska skattebetalare som står för notan), de flesta övriga länders underättelsetjänster spionerar främst för det egna landets (eller iaf den egna regeringens) räkning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s