Guide till det tredje voteringspasset på Piratpartiets vårmöte 2013

Nu har röstningen börjat i den tredje voteringsomgången på vårmötet. Jag fortsätter med en personlig guide till de omröstningar jag tycker är viktiga där.

POLITISKA FRÅGOR

Miljöpolitik: Vi har sedan tidigare en rätt välutvecklad energipolitik, men har saknat svar på vad vi vill göra i andra miljöfrågor. Jag tror en vettig princip för vårt i grunden teknikoptimistiska parti kan vara att rikta in oss på de frågor där det råder vetenskapligt konsensus om att det är stor risk att miljön påverkas på ett sätt som kan bli till allvarlig skada för människorna i framtiden, och med piskor och morötter stimulera utveckling och implementering av lösningar. Jag röstar därför ja till de flesta förslag som behandlas i proposition P04  (rösta här) och dessutom en del av de förslag som lagts fram vid motion B45 (nämligen B45-Y02, -Y10, -Y11 och -Y12) (rösta här).

Utrikespolitik: Det har tidigare funnits en del stora hål i Piratpartiets politik kring utrikespolitik, många av dem onödiga eftersom det är rätt självklart vad ett parti med våra grundvärderingar borde anse. Därför har styrelsen i proposition P05 lagt en handfull förslag – några självklara, några mer kontroversiella – som vi bör ta ställning till. Jag röstar för alla förslag som nu behandlas under propositionen utom P05-Y12 (där jag har en vision om nationalstaternas framtida uppgående i en världens demokratiska förenta stater. Jag tror inte att en massa nationalstater kommer att kunna leva i fred med varandra.)  Rösta här.

Tillåt arbetslösa arbeta ideellt medan de får ersättning: Ett viktigt förslag är att arbetslösa inte ska riskera att förlora ersättning om de arbetar ideellt, och få möjlighet att ägna sig åt meningsfullt och uppbyggande ideellt arbete istället för att gå på meningslösa jobbcoachningsprogram. Jag röstar därför bifall till B04-Y02. Rösta här.

Flyktingpolitik: En motion har kommit med ett stort antal förslag till förtydliganden av vår flyktingpolitik. En del av förslagen tycker jag är mycket bra, andra är så orealistiska att vi drar ett löjets skimmer över oss om vi antar dem, och ett av förslagen är direkt olämpligt, då det går på tvärs mot hela vår grundsyn kring rättspolitik, och kräver att vi ska avpollettera domare för att de inte dömer som vi politiker tycker de borde döma. Jag röstar därför i första hand avslag på B43-Y07, (som kräver att vi fockar de domare som nu sitter i migrationsdomstolen, och sedan skapar en ny med domare som tolkar lagen så som vi vill att den ska tolkas.)   Sedan röstar jag bifall på B43-Y01, -Y02,-Y04, -Y09, -Y10, -Y22 och -Y14 medan jag röstar avslag på B43-Y03, -Y05, -Y06. Rösta här.

Skatter: En rad konkreta förslag till olika skattesänkningar har kommit, som naturligtvis kan diskuteras var och en för sig, men som inte motiveras utifrån några märkbara piratperspektiv, och som sammantaget skulle tvinga fram ordentliga nedskärningar antingen på samhällelig service eller social trygghet, och definitivt skulle positionera oss ordentligt till höger om den politiska mitten. Rösta här och här.

EU: En massa förslag kring Sveriges förhållande till EU. Hur vi röstar här kommer naturligtvis att påverka på vilken bog vi kan driva den kommande EU-parlamentsvalkampanjen.  Jag röstar för B64-Y13, -Y06, -Y11 och Y-12, men mot B64-Y03 (som skulle binda upp oss för högerns marknadsminimalistiska EU-projekt på ett sätt som skulle skrämma bort även EU-skeptiska vänstersympatisörer). Rösta här!

PARTIINTERNA FRÅGOR

Fysiskt medlemsmöte: Ett förslag har kommit att beställa ett förslag till stadgeändring av styrelsen för att byta ut medlemsmöten mot AFK-möten efter valet. Jag tror i och för sig att AFK-kongresser har stora fördelar jämfört med nuvarande möten. Men dels är det en ekonomisk fråga – de är mycket dyrare att ordna än våra elektroniska möten, och även om vi tror att en valframgång kommer att ge oss betydligt trevligare ekonomi efter valet än vi har nu kan vi ju inte veta säkert. Därtill sitter frågan om AFK-möten ihop med frågan om vi ska fortsätta ha dagens direktdemokratiska system där alla får vara med på mötena och rösta, eller om vi ska gå över till ett indirekt system där vi väljer ombud som samlas till fysiskt möte. Och den frågan är så stor och ideologiskt laddad för partiet att den inte är lämplig att fatta beslut om mitt under en valrörelse. Låt oss fortsätta diskussionen, men vänta med att lägga förslag och fatta beslut till efter valet. Jag röstar avslag till C02-Y02. Rösta här.

Fyllnadsval revisorsersättare: Nytt försök att välja revisorsersättare med en flervalsvotering. Två ersättare ska väljas, tre kompetenta kandidater finns: Anders Andersson och Anders Hedberg och Jacob Hallén.  Rösta här.

Om Henrik B

Molekylärbiolog. Science writer. Piratpartist.
Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Guide till det tredje voteringspasset på Piratpartiets vårmöte 2013

  1. Ping: Fördjupa Piratpartiets frihetliga humanism! | Calandrellas blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s