En personlig guide till andra voteringspasset på Piratpartiets vårmöte 2013

Nu har röstandet börjat på det andra voteringspasset på Piratpartiets vårmöte. Här kommer en personlig guide till några omröstningar jag tycker är viktiga.

POLITISKA FRÅGOR:

Ekonomisk politik: Styrelsen har föreslagit en handfull ställningstaganden för att fylla ut de viktigaste hål som funnits mellan gamla ställningstaganden kring ekonomisk politik. Inte minst finns ett förslag om att de olika social- och arbetsmarknadsförsäkringarna ska reformeras mot ett enhetligare och rättssäkrare system. Jag röstar för alla förslag som nu finns under proposition P02.  Rösta här

Långsiktig vision om världens demokratiska förenta stater: Styrelsen har föreslagit ett ställningstagande om att ha en långsiktig vision om ett världens demokratiska förenta stater. Många har i diskussionen missat att det är frågan om en långsiktig vision, inte att tvinga ihop dagens demokratier med dagens Kina. Ett motförslag talar istället om fredlig samverkan mellan självständiga nationer, något jag tror i längden både är sämre och mindre realistiskt än ett världens demokratiska förenta stater. Jag röstar för P05-Y01. Rösta här.

Separera arbetsförmedling från kontroller och bidrag: Ett viktigt förslag till ställningstagande: Arbetsförmedlingen ska hjälpa folk hitta det jobb de passar för, inte kontrollera att de uppfyller alla regler för olika bidrag och stöd. Det får någon annan göra, där det inte stör själva jobbhittandet. Jag röstar för B03-Y01 och -03. Rösta här!

Komplettering av HBTQ-politiken: En motion har lagts med ett antal förslag till att förstärka och fylla igen hål i vår politik i hbtq-frågor. Jag stödjer många av de förslag som kommer upp i denna sista röstomgång kring dessa frågor. Rösta här.

Psykisk ohälsa: Flera motioner har kommit för att mejsla ut en politik kring psykisk ohälsa. Där finns två i mina ögon mycket viktiga förslag till ställningstaganden: Prioritera upp resurser till behandling av psykisk ohälsa. Och tillför särskilt resurser så att man kan ge samtalsbaserade terapier till fler av dem som behöver sådana. Jag röstar därför ja till B30-Y01 och -Y07. Rösta här.

Slå ihop A-kassa och socialbidrag till en mini-inkomst: En motion kräver att man slår ihop A-kassa och socialbidrag till ett enhetligt system, som ska ge alla ett enhetligt  stöd. Det innebär att man avskaffar A-kassan som försäkring mot inkomstbortfall, vilket leder till att en kort arbetslöshetsperiod kan tvinga folk från hus och hem. Dessutom innebär det ett direkt avtalsbrott mot dem som under ett långt arbetsliv betalt sina avgifter till A-kassan just för att få en försäkring mot inkomstbortfall. Jag röstar avslag på alla yrkanden på motion B57. Rösta här.

Medborgarlön: Flera motioner har kommit om medborgarlön. Jag tror på medborgarlön, och är övertygad om att svärmekonomiernas tillväxt kommer göra den ofrånkomlig. Jag tror att de flesta i partiet tids nog kommer att inse detta, men tyvärr har de inte gjort det ännu. Därför är det inte så smart att göra medborgarlön till vår politik nu. Frågan är så viktig att alla som visar sig i pirattröjor under valrörelsen kommer att få frågor om den. Och då är det inte så bra om många potentiella valarbetare inte tror på idén.

Dessutom så är ju alla ense om att medborgarlön är en mycket långsiktig fråga. Under nästa mandatperiod kommer man omöjligen att kunna hinna längre än att samordna de olika trygghetssystemen till ett mer enhetligt system, utan sprickor mellan sig där människor kan falla mellan stolarna. Ett förslag om detta finns redan från styrelsen (i proposition P02) och om det antas kan vi som gillar medborgarlön se det som ett första steg, och de som ännu inte förstått poängerna med medborgarlön kan nöja sig med att gilla förslaget på dess alldeles egna meriter.  Jag kommer därför med sorg i hjärtat att rösta mot både yrkande B58-Y02 och B55-Y01. Rösta här.

INTERNA FRÅGOR

Metod för att fastställa lista till EU-parlamentsvalet: Sedan länge är det beslutat att höstmötet 2013 ska fastställa listan till EU-parlamentsvalet, men inte hur medlemsmötet ska gå till väga. Ett förslag har nu vaskats fram till förtydligande av detta i mötesordningen, som går ut på att hela listor ska ställas mot varandra. Detta ska vi nu antingen fastställa eller underkänna (och ett underkännande innebär alltså att höstmötet kommer att öppna utan regler för hur dess viktigaste omröstning ska gå till.) Jag röstar därför bifall till P10-Y01. Rösta här.

Ändrad formulering i de lokala stadgarna: Ett förslag ligger om att förändra en formulering i de lokala föreningarnas stadga från att på solidarisk basis stödja partiets verksamhet till att göra detta lojalt. Bakgrunden är en oro för att formuleringen om solidarisk basis skulle kunna göra de lokala föreningarna ansvariga för eventuella skulder hos partiet centralt, men så är inte fallet. Jag röstar mot förslaget (rösta här), ty som Tage Danielsson skriver i ”Mordet på solidariteten”:

Solidaritet betyder gemensam ansvarighet, sammanhållning.
Lojalitet betyder laglydighet, trogenhet mot den lagliga makten, även undersåtlig hängivenhet.
Solidaritet är ett medborgerligt honnörsord: gemensamt ansvar, en för alla och alla för en.
Lojalitet är ett överhetsord: undersåten gör som maktinnehavaren bestämmer, den för alla och alla för den.

Val av styrelseledamot: Två platser i styrelsen har stått tomma, och kan fyllnadsväljas av detta möte. Valberedningen föreslog att Malin Ahnberg skulle väljas till den ena platsen, medan den andra hölls vakant.  I en första valomgång valdes också Malin Ahnberg in på den ena av de tomma platserna, medan den andra kandidaten, Dennis Holm, fick stöd av exakt 50% av de avgivna rösterna, men skulle ha behövt en till för att bli vald. Därför hålls en andra röstningsomgång, där man kan välja mellan att rösta på Dennis, och att hålla platsen vakant. Rösta här.

Val av revisorsersättare: Två revisorsersättare ska fyllnadsväljas och tre kompetenta kandidater finns. Valberedningen har föreslagit Anders Hedberg och Jacob Hallén för att få geografisk spridning, då dessa till skillnad från den tredje kandidaten inte bor i samma stad som de två ordinarie revisorerna. Rösta här.

Val av vice mötesordföranden för kommande möte: Egentligen behöver sex platser fyllas, men det finns bara fem kandidater, alla väl meriterade. Rösta här!

Ansvarsfrihet för den avgående styrelsen: Här är jag höggradigt jävig, eftersom jag satt i styrelsen hela 2012. Så jag ger ingen rekommendation om hur ni bör rösta. Men delta gärna i beslutet. Rösta här.

Om Henrik B

Molekylärbiolog. Science writer. Piratpartist.
Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s