Så har Piratpartiets vårmöte börjat. Så att alla vi medlemmar tillsammans kan bestämma olika viktiga saker. Denna gång är mötet inte lika innehållsrikt som i höstas. (Och tur är väl det …) Visserligen är det väldigt många motioner. Men antalet konkreta förslag är inte lika stort. Och de spänner inte över lika många områden.
Här ska jag göra mitt subjektiva urval av några viktiga frågor som tas upp på mötet. Med lite personliga åsikter. Inför voteringsveckorna återkommer jag med sammanställningar över de i mina ögon viktigare omröstningar som ska ske.
Fyllnadsval till styrelsen
Två platser i styrelsen står tomma. En efter det jag hoppade till ledningen för några månader sedan, en efter det Emil Isberg avgick förra året. Tre spännande kandidater har nominerats, och jag tror det är sannolikt att de alla accepterar att kandidera. Malin Ahnberg, Deeqo Hussein och Dennis Svejgaard Holm.
Viktiga beslut inför valet och framtida valvinster
Förra valrörelsen stördes av infekterade diskussioner om vilka krav som skulle ställas på våra kandidater och vilka regler som ska gälla för dem när vi kommit in. Det bidrog till att det inte blev några alls som kom in. Därför har styrelse och ledning denna gång försökt se till att så många som möjligt av de besluten ska kunna fattas i god tid före valrörelsen. Därför finns på detta möte en rad propositioner om sådant som:
Riktlinjer för partiets kandidater i allmänna val.
Arbetsordning för riksdagsgrupp.
Stadgereglering av representation i EU-parlamentet.
Det är viktigt att vi diskuterar nu ifall det finns olika åsikter om dessa frågor. Så att vi kan se om det går att kompromissa, och annars rösta om saken, i god tid innan valrörelsen börjar. Så att alla vet vilka förutsättningar som gäller innan de kandiderar. Och vi kan lägga eventuella bittra känslor bakom oss när vi ska kavla upp ärmarna och övertyga folk att rösta på oss.
EU
Vi har sedan vårmötet 2012 en relativt väl utmejslad EU-politik, som både handlar om hur vi vill göra EU-maskineriet mer demokratiskt, och hur vi vill använda det EU som finns för att driva våra frågor. En diskussion har dock brutit ut kring användningen av uttrycket ”EU-kritisk” när man pratar om de åsikterna. I en motion föreslås att vi ska slå fast att vi är kritiska till EU som sådant, medan en rad alternativa förslag diskuteras om mjukare skrivningar. Dessutom finns ett mycket stort antal mer konkreta förslag till ställningstaganden om EUs institutioner, EUs uppgifter, den europeiska monetära unionen och folkomröstningar om att stanna kvar eller gå ur EU.
Medborgarlön/basinkomst
Flera motioner har kommit med förslag till medborgarlön/basinkomst. Jag tror att medborgarlön vore bra, och jag tror det är en fråga partiet med tiden bör driva. Men frågan är så stor och så central att vi bara bör ta upp frågan om vi är någorlunda eniga om saken. Och det verkar vi (tyvärr) inte vara nu.
Personuppgiftsskydd
Då vi hittills mejslat ut vår sakpolitik kring integritet har vi varit duktiga på att ta fram förslag för att begränsa statens övervakning, men mindre duktiga på att komma med förslag som ska hejda företag som dammsuger internet och sociala media efter personuppgifter, som sedan registreras, analyseras och säljs kommersiellt. Därför har jag lagt en motion, med ett förslag till ställningstagande om saken. Jag inte är den i partiet som kan de frågorna bäst (men de jag vände mig till när jag i sista minuten upptäckte problemet hade inte tid att hjälpa just då), så den som upptäcker att jag klantat mig får gärna föreslå förbättringar!
Psykisk ohälsa
Psykisk ohälsa är ett växande samhällsproblem, särskilt bland unga. Flera motioner lämnar förslag om hur vi ska möta problemet.
Utrikes- och försvarspolitik
Här har styrelsen lagt en proposition, där det verkar bli strid om ifall vi vill ha en långsiktig vision om hela världens förenta stater. Därtill har det kommit en rad motioner om olika aspekter av försvarspolitik.
Mångfald
En hög genomarbetade motioner har kommit med (i mina ögon i några fall väl radikala) förslag till utvecklad politik runt invandring, integration, minoritetspolitik och HBTQ-frågor.
Ekonomisk politik
Här har styrelsen lagt en proposition med en handfull förslag, som jag tror är centrala för att vi ska kunna ge vettiga svar i valdebatterna. Därtill finns ett par motioner med förslag i olika områden som jag tycker är värda att fundera seriöst över: en arbetsförmedling som slipper övervaka och ett statligt girobetalsystem. Därtill har kommit ett antal motioner med förslag jag personligen tror är mindre lämpliga att vi ställer oss bakom.
Miljö, energi, trafik
Även om vi haft ordentligt med åsikter om energipolitik så har det inte funnits särskilt mycket av övrig miljöpolitik. Därför har styrelsen lagt en proposition, och därtill har några genomtänkta (men ibland i min smak väl vidlyftiga) motioner lagts (här, här och här).