Den månghövdade pirathydran

Sedan igår är det inte längre det svenska Piratpartiet utan de norska och katalanska partivännerna som ger internetaccess till The Pirate Bay. Bakgrunden är det utpressningsbrev som Piratpartiet för en vecka sedan mottog från en maffialiknande sammanslutning som kallar sig ”Rättighetsalliansen”. (Som vid närmare skärskådan är gamla antipiratbyrån i nya kläder.) Där hotar de med rättsliga åtgärder om partiet fortsätter ge internetaccess till The Pirate Bay.

Vännerna i bukten har varit mycket förstående för de problem det skulle skapa för partiet. Efter att ha hjälpt bukten i tre år lämnade vi därför igår över stafettpinnen till systerpartier, som verkar i länder där juridiken inte gett efter lika mycket som i Sverige för upphovsrättsindustrins påtryckningar.  Inte bara till ett, utan till två partier. Av goda skäl pryds sajtens förstasida idag av en bild på en månghövdad hydra. För varje huvud upphovsrättsmaffian försöker hugga av, kommer två nya!

hydrabay1

Fast egentligen är situationen hårresande. The Pirate Bay är sedan länge inte en sajt varifrån man laddar ner upphovsrättsskyddad film och musik. Det är en sökmotor, för dem som delar kultur och information på nätet. Den liknar Google mycket mer än den liknar den sajt, vars upphovsmän dömdes i Pirate Bay-rättegången.

Piratpartiet har gett internetuppkoppling till denna sajt. Att ge internetuppkoppling är samma typ av tjänst som att dela ut brev eller tillhandahålla en väg. Ingen menar att postverket ska ta juridiskt ansvar för utpressning och andra olagligheter som traditionellt utförs genom att skicka brev. Ingen menar att vägverket ska vara ansvarigt för att rånare kan rymma genom att fräsa iväg i en bil på en allmän väg. Både svensk lag och europarätt slår fast att det ska råda budbärarimmunitet på nätet. Dvs den som ger internetuppkoppling ska inte ha ansvar för innehållet i trafiken.

Så varför lämnar vi över till våra systerpartier, fastän vi är övertygade om att lagen står på vår sida?

För det första därför att hela fildelningsrörelsen av bitter erfarenhet vet att det inte räcker med att ha lagarna på sin sida. Man måste också ha rättsmaskineriet på sin sida. Och så länge ledande juridiska aktörer är väl inkapslade i upphovsrättsmaffians olika nätverk, och erbjuds lönande och spännande jobb i Hollywood efter utredningar som gett önskade resultat, kan vi aldrig lita på att de tolkningar som kommer ut är rimliga, då maskineriet ska försöka läsa lagar skapade för pappersböcker och vinylskivor och applicera dem på en värld där allt handlar om ettor och nollor.

För det andra är det ”Rättighetsalliansen” hotar oss med en stämning. En civilrättslig process, där man kräver skadestånd. Av antingen partiet, eller dess företrädare, eller både och. De advokater vi pratat med säger alla ungefär samma sak: När det handlar om stämningar är det intressanta inte i första hand vem som har rätt i lagens bemärkelse, utan vem som har råd att skaffa flest och bäst advokater. Och när det gäller advokater är det hela inte lika trevligt för oss som när det gäller programmerare. Det är inte så att de vassaste advokaterna tycker det är roligare att kämpa för ett fritt internet än att håva in feta arvoden från upphovsrättsmaffian. Förlorar man åker man dessutom inte bara dit på att betala feta skadestånd. man tvingas också betala motpartens rättegångskostnader.

Sverige har alltså ett juridiskt system kring stämningar, som gör det möjligt för en part med starka ekonomiska muskler att pressa en svagare part att ge med sig, även när lagen står på den svagaste partens sida. Vi har sett det många gånger förut, då andra internetleverantörer utsatts för liknande utpressning från upphovsrättsindustrins sida. Vi har därför gjort det till en viktig del av vår rättspolitik att se till att detta system förändras. Men frågan är om inte Rättighetsalliansen med brevet till oss gått över gränsen också för vad som kan vara tillåtet i Sverige. Vi bör därför noga undersöka om vi kan polisanmäla Rättighetsalliansen för olaga tvång.

För det tredje är det inte bara partiet som kan sänkas ekonomiskt om man förlorar en sådan rättegång. ”Rättighetslliansen” hotar med att driva process också mot enskilda företrädare för partiet. Och även om de bara skulle få genom krav mot partiet och inte mot individer, är det en öppen juridisk fråga ifall styrelseledamöter och andra företrädare som agerat på styrelsens uppdrag kan bli betalningsskyldiga ifall partiet inte kan betala.

För det fjärde har olika delar av piratrörelsen olika uppgifter och olika mål. Partiets uppgift är att uthålligt verka för politiska förändringar, så att vi bland annat får en rimlig upphovsrätt, och så att ickekommersiell kulturdelning blir laglig. Det är krav som vinner mer och mer stöd, och det oroar upphovsrättsindustrin. Det Rättighetsalliansen framför allt vill är därför att störa oss i arbetet för en modern, kulturvänlig upphovsrätt. Att kasta in partiet i en både arbetsmässigt och psykologiskt påfrestande härva av processer skulle vara att spela upphovsrättsmaffian i händerna.

Tack vare uppmärksamheten kring detta strömmar nya medlemmar till partiet, och många av dem som kom för exakt ett år sedan, då Tankafetast tillfälligt stängdes, väljer att stanna kvar. ”Rättighetsalliansen” har återigen stärkt piratrörelsen. Upphovsrättsmaffian upphör tydligen aldrig att skjuta sig själv i foten.

Annons

Om Henrik B

Molekylärbiolog. Science writer. Piratpartist.
Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Den månghövdade pirathydran

 1. urbansundstrom skriver:

  Eftersom jag har jobbat på Banverket Telenät, och blivit överflyttad till Trafikverkert ICT så lär jag påpeka att Vägverket inte finns längre. Hur som helst, kul att träffas i Uppsala i förra veckan, och alltid kul att läsa ding blogg. Bra inlägg !!

 2. Pingback: Enligt Min Humla » Hydra Bay och fem cent om Piratpartiets beslut

 3. joe skriver:

  Är besviken på pp. Vi hade chansen att strida och bangade ur istället. Mycket snack men lite verkstad.

 4. Henrik B skriver:

  Verkstaden är att driva politisk kampanj för det vi tror på. Inte att krossas i domstol av en fiende med överlägsna resurser som spelar med falska kort.

 5. Henry Rouhivuori skriver:

  Hej Henrik.

  Jag brukar titta till medlemsstatistiken och noterade en nedgång 21-22 februari. Anna Troberg skrev i en FAQ på sin blogg att den nedgången handlade om en rutingenomgång av medlemsregistret där dubbla och kalle anka -medlemmar plockades bort.

  Om partiet når riksdagen kommer det ställas lika höga krav på medlemsregistret för partiet som idag för ungdomsförbundet?

 6. Henrik B skriver:

  Hej Henry.
  – Nedgången beror också på ettårsdagen av Tankafetast första länkning till oss när de blev nedkopplade.
  – Sedan har jag ingen susning om ifall kraven på medlemsregistret påverkas av att vi kommer in i riksdagen. Min gissning är nej, eftersom det ekonomiska stöd vi då får bestäms av antal mandat, inte av antal medlemmar.
  – Däremot kommer säkert datainspektionen att titta noggrannare på oss om vi är inne – de har ju nyligen granskat andra partier. Och efter den granskningen har vi börjat se över så att vi ska leva upp till deras krav i mycket god tid före valet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s