Skamlig utpressning!

Piratpartiet fick idag ett brev från den så kallade Rättighetsalliansen. En intresseorganisation för upphovsrättsindustrin, som skamlöst använder alla till buds stående medel, för att försöka rädda en redan förlorad sak. Nu hotar de att dra Piratpartiet inför domstol, om vi inte inom en vecka slutar hjälpa The Pirate Bay med internetaccess.

The Pirate Bay fungerar idag helt annorlunda än den sajt gjorde, vars ägare fälldes för fyra år sedan. Så inte ens det mycket dubiösa juridiska resonemang som användes för att då fälla The Pirate Bay har någon bäring på sajten idag. Ändå hävdar ”Rättighetsalliansen” att Högsta Domstolens beslut att inte behandla överklagandet av The Pirate bay-domen betyder att sajten är olaglig.

Både lagen om elektronisk kommunikation och EUs e-handelsdirektiv säger att den som ger internetaccess inte har något ansvar för vad som skickas i kablarna. Ändå hävdar ”Rättighetsalliansen” att vi genom att ge internetaccess gör oss skyldiga till medhjälp till upphovsrättsbrott.

Den så kallade ”Rättighetsalliansen” är väl medveten om att deras juridiska argument är ihåliga. För att skrämmas kastar de därför in lite uppgifter om hur stora viten som ådömts folk för helt andra saker än det Piratpartiet ägnat sig åt. Saken borde därför vara självklar. Vi borde göra fingret åt ”Rättighetsalliansen”, och be dem stoppa upp sina stämningar i röven.

Ändå är saken inte så enkel. Alla vi som sett TPB-AFK vet – för att uttrycka det diplomatiskt – hur svårt både polis, åklagare och domare har att förstå innebörden av skillnaderna mellan filmrullar och rader av ettor och nollor. Hur lätt det är för skickliga lobbyister och advokater att slå blå dunster i juristernas ögon. Och hur de inte drar sig för att använda gamla kompisnätverk och lockande välbetalda arbeten för att försäkra sig om att nyckelpersoner anlägger rätt perspektiv när de tolkar både lagar och händelseförlopp.

Det faktum att vi har lagen på vår sida är därför ingen som helst garanti för att vi ska få rätt i en domstol. Vi bör nog snarare utgå från motsatsen.

Det här vet naturligtvis den maffialiknande organisation som kallar sig ”Rättighetsalliansen” mycket väl. De vet att de har en hyfsad chans att vinna trots att de inte har lagen på sin sida. De vet att de har hur mycket pengar som helst att lägga ut på advokater och rättegångskostnader, medan vi inte har några. De vet att  de har hela musik- och filmindustrin i ryggen för att avlöna dem som företräder dem i rättssalen, medan våra representanter måste ta ledigt från jobbet eller strunta i föreläsningar för att vara där, och inte kommer att ha tid att sköta sitt ideella partiarbete under tiden. De vet att de har gott om pengar att betala våra rättegångskostnader ifall utslaget mot förmodan skulle vara till vår fördel, medan vi inte har några pengar att betala deras om de skulle vinna. De vet att det finns hyffsat god chans för dem att vältra över skadestånd på våra styrelseledamöter och ledningspersoner ifall partiet inte skulle kunna betala. De vet helt enkelt att de inte har något att förlora på att processa, medan vi har allt att förlora på det. Och de vet, att vi vet.

Det här är inte rättvisa, och de vet att det inte är rättvisa. Det är därför de vågar göra det.

Och det bevisar bara lika tydligt som alla tidigare liknande rättegångar denna maffiaorganisation satt igång, att Sverige behöver ett politisk parti som tar strid i de här frågorna. Som ser till att vi får en rimlig upphovsrättslagstiftning. Och att vi får ett rättssystem där de starka inte kan använda denna typ av maffiametoder för att utöva utpressning mot de svagare.

Annons

Om Henrik B

Molekylärbiolog. Science writer. Piratpartist.
Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Skamlig utpressning!

  1. Pingback: Rättighetsalliansen suger

  2. urbansundstrom skriver:

    Reblogged this on Urbansundstrom’s Weblog.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s