Tack för förtroendet

För några dagar sedan avslutades en omröstning på Piratpartiets årsmöte, där jag blev invald i styrelsen.

Jag fick till och med fler röster än två av de pirater jag beundrar allra mest: Rick Falkvinge, som inte bara grundat partiet utan har en fantastisk förmåga att spana ut över världen, upptäcka tendenser och trender i utvecklingen, tolka dessa och visa dem på ett sätt som ställt viktiga delar av min tidigare världsbild på huvudet. Och Mattias Bjärnemalm, som besitter en mycket ovanlig kombination av snabb analysförmåga och handlingskraft.  Jag blir naturligtvis glad över röstsiffrorna, men inser samtidigt vad de är ett resultat av: Att det funnits spänningar, där många av dem som högaktar den ena av mina två ”idoler” haft svårt att fördra den andre, men där mitt namn framstått som acceptabelt för många på bägge sidor.

Lyckligtvis tyder mycket på att dessa spänningar är på väg att lägga sig. Vår nya partiledare Anna Troberg har med ett par vältimade och retoriskt beundransvärda bloggposter sett till att några av de mest infekterade konflikterna upphört att existera. Och jag tror att väldigt många av oss aktiva i partiet nu känner att det måste bli ett slut på tjafset om procedurer och formaliteter om vi ska kunna bygga organisationen tillräckligt stark för att göra ett bra val om tre år.

Jag är nämligen helt övertygad om att Piratpartiet är ett blivande riksdagsparti. Våra frågor har framtiden för sig. Vi är det enda parti som har en analys som gör många viktiga skeenden i samhället idag begripliga, och som har en kompass för hur man ska förhålla sig till dem. Allt eftersom konflikten mellan immaterialrätt och svärmskapande sprider sig till allt större delar av ekonomin, kommer våra frågor att hamna allt mer i centrum, och våra svar kommer att attrahera allt fler människor.

I besvikelsen över resultatet i riksdagsvalet tror jag att många av oss missat att partiet faktiskt redan tagit sig över det hinder, som stoppat de flesta nya partiers väg till riksdagen. Att ta sig in i det allmänna medvetandet, och hamna på journalisternas karta. Piratpartiet har i tre rikstäckande val i rad fått över en halv procent av rösterna. Man kan räkna på ena handens fingrar de partier lyckats med detta utan att redan sitta i riksdagen. Jag tror man bara behöver använda ena handens tumme för att räkna de partier som lyckats med detta utan att efter en tid komma in!

Därför vill jag nu tillsammans med mina blivande styrelsevänner, partiledning och alla andra fantastiska pirater runt om i landet arbeta för att vi ska bli allt fler, allt aktivare och allt bättre politiskt skolade pirater, som ska kampanja oss till en seger i valen 2014 och därefter ta plats i riksdag, landsting och kommuner och där framgångsrikt driva genom våra frågor!

För att det ska vara möjligt måste vi i styrelsen hela tiden föra en dialog med alla aktiva på olika håll i partiet. Så finns något ni medlemmar tycker jag ska tänka på inför styrelsemötena – tala om det för mig! Jag lovar inte att följa alla råd jag får, men att lyssna och tänka efter!

Tack för förtroendet!

(Ursprungligen utlagd på min molekylärbiologiska blogg.)

Annons

Om Henrik B

Molekylärbiolog. Science writer. Piratpartist.
Detta inlägg publicerades i Politik och märktes . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Tack för förtroendet

 1. Tor skriver:

  I besvikelsen över resultatet i riksdagsvalet tror jag att många av oss missat att partiet faktiskt redan tagit sig över det hinder, som stoppat de flesta nya partiers väg till riksdagen. Att ta sig in i det allmänna medvetandet, och hamna på journalisternas karta.

  Bra poäng!

 2. Arne skriver:

  Kulor Klot och Bollar.
  Den piratflagga som du härvisar upp gör skärt ingen människa glad.
  Och piratdåd på havet förekommer än i dag.
  Här kommer idrottsevenemang i otaliga former in i bilden!
  Idrotten förenar, och många idrottsgrenar har krigiska lekar
  som förebild, tennis är här inget undantag. Denna sport har
  sin grund i krigshandlingar när det gällde att sänka fartyg med
  kanonkulor från relingen mellan två ”krigsfartyg”!
  Räkningen med 20, 40,te och fördel och bollarnas storlek bekräftar detta!
  Här ett tipps välmening: Börja spela tennis inom PIRAT partiet med racketar, bollar och framförallt ”NÄTET”.

  PS. Bl.a. Golf, biljard, och bordtennis lär ha ekologiska förtecken!

 3. Pingback: Tack för förtroendet | Henrik Brändén

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s