Upp till kamp mot datalagringen!

Regeringen har idag lagt fram sitt förslag om datalagringsdirektivet.

Jag förflyttar mig i tanken trettio år tillbaka i tiden, till min ungdom. Läget i Europa var svettigt och oroligt: Både IRA och ETA smällde regelbundet bomber i några europeiska grannländer. I andra fanns röda terroristgrupper, och i åtminstone ett av dem konspirerade halvfascistiska frimurargrupper mot den folkvalda regeringen.  Runt om oss stod supermakternas arméer rustade till tänderna, bägge beredda att kasta sig över oss vid minsta tecken på att den andra makten skulle hinna före.

Ändå skulle ingen regering i detta läge kommit på tanken att föreslå att alla brev skulle behöva förses med både avsändare och mottagare på framsidan, och att alla dessa framsidor skulle mikrofilmas innan breven fick delas ut, och mikrofilmerna sparas i minst ett halvår. För att polis och säkerhetstjänst skulle kunna spåra vem som tagit kontakt med vem, för att kunna jaga terrorister och landsförrädare. Ingen skulle heller kommit på tanken att televerket skulle tvingas upprätta listor över vilket telefonnummer som ringt upp vilket när, och hur länge samtalet varat.

Ty en viktig del av det vi ville försvara var vårt fria och demokratiska samhälle, där varje människa hade rätt att tänka, prata och agera utan att makten ständigt kunde höra och se. Detta var inte någon extrem nyliberal synpunkt. Det var just frånvaron av denna frihet i det gamla Östeuropa som fick mig och många i min och mina föräldrars generation att bli socialdemokrater och inte kommunister!

Sedan jag var ung har tiderna förändrats. Där jag skickade brev till mina vänner skickar dagens unga e-post. Där jag pratade i telefon använder dagens unga mobiler, skype och chatsajter. För nutidens unga innebär därför dagens regeringsförslag precis samma sak som det inneburit för mig om alla telefonsamtal och brev registrerats. Ja faktiskt mycket mer. Eftersom även all internettrafik ska lagras är det som om också alla ens bokinköp, tidskriftsinköp och bibliotekslån skulle lagras för att polis och säkerhetstjänst ska kunna ta reda på vad för slags saker man läst.

Så kära vänner, till höger, till vänster och i den politiska mitten: Slå vakt om allas vår rätt att tänka, tycka, prata och skriva utan att övervakas! Blunda inte för viktiga principer! Upp till kamp mot implementeringen av datalagringsdirektivet!

(Ursprungligen utlagd på min molekylärbiologiska blogg.)

Annons

Om Henrik B

Molekylärbiolog. Science writer. Piratpartist.
Detta inlägg publicerades i Politik och märktes . Bokmärk permalänken.

20 kommentarer till Upp till kamp mot datalagringen!

 1. Calandrella skriver:

  Jäklar vad du skriver skickligt! Piratpartister är visserligen ofta bra på att använda den nya teknikens fördelar och att diskutera vettigt, men sådan här klassisk politisk retorik- och skrivförmåga (som visserligen inte är det primära målet med en rörelse, men däremot ett sätt att nå en rörelses primära mål; för att få inflytande behöver vi bli tagna på allvar, och för att bli tagna på allvar måste vi bemästra de traditionella agiteringsmetoderna också) råder det helt klart brist på inom partiet. Bravo!

 2. Pingback: Tweets that mention Upp till kamp mot datalagringen! | Henrik Brändén -- Topsy.com

 3. Progress skriver:

  Mer intresssant är väl hur trafikdatan i praktiken innehåller mer än bara data om trafik.

  Direktivet går längre än att bara lagra avsändare och mottagare. Mottagare i detta fall är inte bara ett namn som för tredje part oftast saknar betydelse, utan är en address som är associerad med en viss website. Något som gör att denna lagring också ”ser” typen av innehållet som efterfrågas. På så sätt är ”datan” också del av innehållet.

  Tekniskt sett bör lagen också få problem med att hävda att man inte lagrar innehållet i kommunikationen. När man pratar om lagring av addresser har uppenbarligen inte Ask, mfl, förstått att en ip-address är inte samma sak som en e-post address. För att förstå skillnaden måste man förstå OSI-modellen. Enkelt sätt kan man dock säga att för att lagra en e-post address måste själva datan i paketet analyseras. Varför detta måste ske är för att SMTP är inte transportprotokoll på samma sätt som IP, utan är i praktiken ett program på nivå 7 i OSI. Vilket betyder att detta är samma sak som att plocka ut hela URI:er från HTTP då dessa egentligen också är ”addresser”. Detta vill man dock inte göra(?).

  Ovan bör göra att direktivet bryter mot regeringsformen om skydd för den personliga integriteten (kap 2. §2 och §3).

 4. Pingback: Bara så ni vet | Vakare

 5. Pingback: Ibland ges svaren av sig självt: Därför går det i dag inte att vara sosse :I hell-mans värld

 6. Pingback: Dyrt för mindre IT-företag att datalagra | Henry Rouhivuori

 7. Pingback: Alliansregimen driver igenom datalagring | Rick Falkvinge (PP)

 8. Pingback: Alliansen vill banne mig införa DDR staten. | Integritet och Frihet

 9. Pingback: Utanförskap « ConnyT funderar

 10. Pingback: Om Sverige är tvingade, varför gör vi då mer än vi behöver? « Från utomlands

 11. Pingback: Rädda tusentals liv genom att lägga ned FRA och inte datalagra « Calandrellas blogg

 12. Pingback: Vem är vem? | jon.tng.nu

 13. Docturnal skriver:

  Det är precis detta jag tycker är viktigt med alla västvärldens nya övergrepp på den sociala arena som internet idag är. Man kan inte försvara en demokrati med odemokratiska medel. (man kan därför fråga sig om styret i väst numera är inkompetent eller odemokratiskt, för det måste vara åtminstone ett av dem.)

 14. Henrik. Helt riktigt att för att förstå både samtid och framtid så är det värdefullt att känna till även historien. Och detta är ju ”bara” 30 år bakåt. Så fort går det. 1979 hade Ullsten suttit som statsminister i knappa året och efter valet 79 tillträdde en ny Fälldinregering (med Ullsten som utrikesminister). Och strax efter gick den ryska u-båten på grund i den svenska kusten. Men ingen, ingen (utom möjligen vissa stalinister) kunde tänka sig den övervakning av ALLA som idag föreslås av alliansregeringen (!), ivrigt påhejad av sossar som dessutom vill skärpa övervakningslagen!

  Med vilket mandat? Och litar de på polisen?
  Saker som jag (och Hans Lindblad) tar upp i denna lilla text.

  http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2010/11/vi-kraver-en-lag-om-lagring-av-privat.html

 15. Pingback: Medborgarrättsoffer i antiterrorkamp måste upphöra « Calandrellas blogg

 16. Malin skriver:

  Hej! Det här var fantastiskt bra och intressant, det känns rätt allmängiltigt och jag skulle hemskt gärna referera inlägget från Ninjavideos blog (http://www.saveninjavideo.net). Den är ju dock engelsk och det känns lite kymigt att sno och översätta ditt inlägg, så jag undrar om du skulle ha lust att göra det själv, eller om det kanske känns ok att jag gör det om jag frågar snällt. (Ninjavideo är fö ett community som jobbar rätt hårt på copyrightfrågor, fritt internet och liknande just nu, eftersom grundarna snart står inför amerikansk rätta för den streamingsite forumet satt ihop med fram till 30/6 då myndigheterna beslagtog ett antal siter. Blir en spännande och prejudicerande rättegång…)
  Mvh Malin

 17. Henrik skriver:

  Tack alla för snälla kommentarer!

  Malin: Översätt gärna texten och lägg ut! Tacksam om det på något sätt framgår vem som är författare, och finns en länk hit blir jag ännu gladare. Lycka till!

 18. Pingback: Bloggvägg om datalagringen « Christian Engström, Pirate MEP

 19. Pingback: Bloggvägg om datalagringen | Piratkopiering

 20. Pingback: Upp till kamp mot datalagringen! | Henrik Brändén

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s