Piratflottan växer!

Vi är många som tycker att frågor om integritet är så viktiga att de påverkar hur vi ska rösta på söndag, som tycker att kombinationen av FRA-lag, datalagringsdirektiv och IPRED-lag är så otrevlig, att vi överger de partier vi tidigare stött, för att rösta pirat. För ett par veckor sedan deklarerade jag och min centerpartistiske vän Markus ”LAKE” Berglund detta. Och senast i raden förklarar nu den välkände socialdemokratiske politiske bloggaren Erik Laakso att han kommer att rösta pirat.

Till skillnad från Markus och Erik har jag också lämnat mitt gamla parti och gått med i Piratpartiet. Det beror inte bara på att jag inte kan rösta på ett annat parti än jag är med i. Utan också på att jag delar Piratpartiets positiva vision om hur informationspolitiken måste stå i centrum om vi vill bygga ett öppet och kreativt samhälle. Men det tog mig lång tid att inse hur radikal denna vision är.

Om man som jag är uppvuxen under blåstencilernas och vinylskivornas tidevarv är det nämligen svårt att riktigt inse hur mycket som blir hur annorlunda när det varken behövs tid, ansträngning eller kvalitetsförlust för att rycka loss information från ett medium, och trycka in den någon annanstans. Förstå att detta inte bara innebär att ett tumnagelstort fickminne kan ha plats för fler böcker än mina föräldrars överfulla bokhyllor, och dessutom mer musik än min brors hyllmetrar av vinylskivor. Utan att det också innebär en revolution för möjligheterna att skapa, utveckla och dela med sig av tankar och kultur.

Just tack vare möjligheten att enkelt rycka loss och placera in information kan en tonåring med sin persondator idag spela in och mixa sin rockgrupps låtar på ett sätt som i min ungdom bara kunde göras i de riktigt stora skivbolagens studios. Med en bättre mobiltelefon och ett fritt redigeringsprogram kan alla som vill idag göra sådant som förut bara stora filmbolag kunde. Men man kan inte bara klippa, klistra och foga ihop sådant man själv gjort. Man kan också kombinera sådant andra gjort på helt nya sätt, och med sådant man själv gjort. Och dela med sig av detta: Allt från samlingar av sina favoritlåtar, över sammanställningar av fakta från många olika källor, till konstnärliga kollage och infoganden av citat av andras verk i sina egna.

Innan man fnyser över dessa möjligheter som uppmuntran till stöld och fusk bör man ta sig en ordentlig funderare över en av våra märkligare tankefigurer idag: om den geniale författaren eller konstnären, som i upphöjd ensamhet (och möjligen under gudomlig inspiration) skapar sina verk ur intet. I själva verket är det ju så att även de mest nyskapande konstnärerna alltid står på sina föregångares axlar! Strändernas Svall bygger på Odysseen, som bygger på århundraden av muntlig tradition! Picasso målade av Goya. Många av Shakespeares intriger kan spåras tillbaka till både Boccaccio och ”Tusen och en natt”. Konstnärer av alla slag har i alla tider utvecklat, parafraserat och citerat sina föregångares och kollegors verk! Kulturen har utvecklats av att kulturskapare byggt vidare på varandra!

Själva kärnan i Piratpartiets positiva vision ligger just där: Tankar är till för att delas! Kultur skapas för att spridas! Den moderna tekniken ger tidigare otänkbara möjligheter för just detta. En modern politik måste därför göra det så lätt som möjligt för människor och samhälle att dra nytta dessa möjligheter. Men många regler och tankesystem lägger idag hinder i vägen, eftersom de är formade av och för en situation där man inte enkelt kunde rycka loss och flytta informationsinnehåll från ett medium till ett annat.

Därför behöver upphovsrätten reformeras (om den inte ska implodera av sig själv) och patentsystemet ändras. (Mina nya partivänner vill avskaffa patenten helt, men där tycker jag de kastar ut barnet med badvattnet). Myndigheter måste börja anse det naturligt att dela med sig av den information de samlat in och det borde vara självklart att offentligt finansierad forskning ska publiceras med open access och creative common-licenser. Så att det blir så lätt som möjligt för tankar och idéer att inte bara strömma fritt genom samhället, utan också modifieras, justeras, utmanas och därigenom utvecklas! Så att vi tar vara på alla de fantastiska möjligheter teknikerna ger för att skapa kultur, utveckla kultur, blanda kultur, syntetisera kultur, dela med sig av kultur och njuta av kultur!

(Ursprungligen utlagd på min molekylärbiologiska blogg.)

Annons

Om Henrik B

Molekylärbiolog. Science writer. Piratpartist.
Detta inlägg publicerades i Politik och märktes , . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Piratflottan växer!

 1. Fredrik Larsson skriver:

  En ny favoritbloggare minsann. Vid sidan av den eftertänksama humlan, allas vår sagoberättande livbåt och Chefen för inernet så tar du plats.

  Mvh
  Fredrik Larsson

 2. Magnus skriver:

  Bra inlägg som sammanfattar vad jag känner också. Tror dock inte att PP riktigt har hittat sin form ännu och med tankar som du har så kan man bredda deras program så att det blir det program som det har potentialen att bli.
  Dessutom måste ordet ‘Pirat’ bort. Det funkar inte.

  Jag skrev så här inför valet: http://dynamiskaspiralen.blogspot.com/2010/09/sverige-behover-nya-perspektiv.html

 3. Arne skriver:

  Komigen Henrik: den violetta färgen innebär för många och en var stora UTMANINGAR! Och politik är att vilja som
  Olof Palme ‘uttryckte’ det på sin tid. Ett tips den svartvita pirat flaggan behöver en ansiktslyftning till nästa valomgång.
  Väl mött ”2014”! ——————————————

  PS. Mera färger i klädmodet är också önskvärt för framtiden.

 4. Pingback: Piratflottan växer! | Henrik Brändén

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s