Jag lämnar (s) för Piratpartiet

Jag har varit organiserad socialdemokrat i tjugonio år. Jag gick med i SSU när jag började gymnasiet, och har sedan varit studieledare och vice ordförande i mitt SSU-distrikt,  förbundskassör för de socialdemokratiska studenterna, suttit i kommunala styrelser och nämnder, varit nämndeman i tingsrätt och ledamot i kommunfullmäktige. Jag har klistrat affischer, knackat dörr och slickat kuvert. Jag är fortfarande övertygad socialdemokrat, och stöder det mesta av partiets politik. Ändå har jag just gått ur SAP, ty jag tänker rösta på Piratpartiet i årets riksdagsval. Vilket jag också berättar på SvD Brännpunkt idag, där min centerpartistiske vän vän Markus Berglund förklarar samma sak.

Hur kan en 44-åring som aldrig laddat ner musik rösta på piraterna?
När jag möter unga idag ser jag att de, precis som vi gjorde i min ungdom, älskar att prata med varandra. Om livet och kärleken, om politik, filosofi och existentiella frågor. Liksom när jag var ung skriver många musik, lyrik, noveller och dagböcker. Men sättet skiljer sig. Samtal jag förde på caféer och i telefon äger idag rum med skype och olika chatfunktioner. Där jag skrev ett brev på papper skickar dagens unga ett e-mail. Där jag och mina jämnåriga hade anteckningsböcker och lösblad med personliga anteckningar och litterära försök lägger många av dagens unga sitt material på ett datautrymme på en extern server, så att de var de än befinner sig ska kunna komma åt det över nätet.

Kombinationen av IPRED-lag, FRA-lag och datalagringsdirektiv innebär därmed för dagens unga exakt vad det hade inneburit för mig och mina vänner ifall det suttit mikrofoner under borden på Uppsalas alla caféer, våra telefonsamtal avlyssnats och brev sprättats, och dessutom bok- och musikförlagens agenter ständigt haft rätt att rota genom våra väskor. Det som skett de senaste åren är helt enkelt att vi tagit stora kliv rakt in i ett övervakningssamhälle. Sådana saker är idag verklighet i Sverige och många andra västländer, som i min ungdom fick oss att ta avstånd från Östtyskland och andra kommuniststater.

Hur kan en socialdemokrat rösta pirat?
När jag och mina SSU-vänner under 80-talet försvarade socialdemokratin mot trotskijister, maoister, stalinister och annan yttervänster försökte vi förklara att den politiska demokratin och de medborgerliga friheterna var grundstenar, som behövdes för att man skulle kunna bygga rättvisa, jämlikhet och ekonomisk demokrati. De demokratiska grundsatserna kommer långt före skrivningar om social rättvisa och ersättningsnivåer i alla de olika versioner av partiprogram som funnits under min tid i socialdemokratin.

Därför låg det bortanför vad jag kunde föreställa mig att socialdemokratin skulle kunna medverka till att riva ner medborgarnas rätt att tänka, prata och skriva utan att makten lyssnar och tittar. Men till min förfäran inser jag att det är precis vad som har hänt. Det har dessutom gjorts hand i hand med moderaterna, så att rösta på dem som i min ungdom drev ”Storebror ser dig”-kampanjen skulle inte göra saken bättre. Och de småpartier som haft sundare åsikter har böjt sig för det stora partiet i respektive allians.

Det enda parti som idag ser integritetsfrågorna som avgörande är Piratpartiet. De samlar både tidigare höger- och vänsteranhängare. Och lovar sina väljare att om de kommer in i riksdagen hålla auktion med sina röster: Det block som lovar mest när det gäller den personliga integriteten får partiets röster i alla andra frågor. Vilket ställer oss som tycker integritet är viktigt men samtidigt har tydliga åsikter i de klassiska höger/vänsterfrågorna inför frågan: Är skillnaderna mellan Mona och Fredrik efter de senaste årens trianguleringar så stora att det är viktigare att rätt block vinner än att den personliga integriteten försvaras? Det var mycket smärtsamt att inse vad svaret på den frågan var för mig.

Kan en upphovsrättshavare verkligen stödja piraterna?
Men jag har inte bara varit socialdemokrat. Jag är också läroboksförfattare, och har royaltyinkomster från flera böcker jag skrivit på oavlönad tid. Hur kan jag då stödja Piratpartiet, och dess krav på avvecklad ekonomisk upphovsrätt? Det är inte svårt! Det enda som behövs är att man inser att den tekniska utvecklingen gjort det omöjligt att försvara den ekonomiska upphovsrätten, hur mycket eller lite man än tycker om den. Inte ens om man använde ett totalitärt samhälles alla övervakningsmetoder skulle man kunna rädda den. (Om detta har jag skrivit utförligt på flera ställen: SvD Brännpunkt, Infotorget Juridik, Kritisk Utbildningstidskrift.)

Naturligtvis skapar detta liksom alla andra övergångar från ett system till ett annat en del problem. Inte minst kommer utbildningsanordnare att bli tvungna att ta ett helt annat ansvar än idag för att se till att det finns fungerande läromedel för de olika utbildningar man ordnar. Men det värsta problemet är att film- och musikindustrin vägrar förstå vad som händer, och pressar statsmakterna till sådana metoder i jakten på olovlig kopiering, att betydande delar av den personliga integriteten stryker med. Samtidigt som man förstör många unga människors känsla av samhörighet och solidaritet med  samhället.

Således: Som 44-årig icke fildelande socialdemokratisk upphovsrättsinnehavare vill jag uppmana alla som tycker det är viktigt att försvara medborgerliga rättigheter och personlig integritet: Rösta på Piratpartiet i årets riksdagsval!

PS:
Några ytterligare frågor jag ställt mig själv kring detta:

Varför tre veckor före valet? Varför går jag ut med detta nu, så snart före valet? Därför att det är först nu mina tankar och känslor sorterats färdigt. Och därför att jag i det längsta ville tro att mitt älskade parti skulle besinna sig, men tänkte gömma sin reträtt bakom kompromisser med samarbetspartierna, till exempel i valmanifestet. Men det visade sig vara önsketänkande. 

Smygrösta pirat eller gå ur partiet? I somras lyfte s-bloggaren Erik Laakso tanken att integritetsälskande socialdemokrater skulle kunna stödrösta på Piratpartiet, och fick beröm från min gamle vän och trätobroder Thomas Hartman. Men jag vill inte rösta i smyg på ett annat parti än jag är med i. (Jag har dessutom varit med om att utesluta trotskijistiska infiltratörer ur SSU, och vet vad partistadgarnas paragrafer om att motverka partiets syfte innebär.) I förra veckan överlämnade jag därför med sorg i hjärtat ett brev till ordföranden i Uppsala arbetarekommun, där jag begärde utträde ur SAP.

Är läget verkligen så illa? Överdriver jag inte hotet mot den personliga integriteten? Kan det verkligen vara så illa, att jag måste ta detta drastiska steg? Jag tycker det, ty:

 • Tack vare FRA-lagen filtreras all datakommunikation som passerar landets gränser. Av tekniska anledningar tar inte sällan både lokala telefonsamtal och hämtningar av dagboksanteckningar från en server i grannstaden vägen via ett utland. I realiteten måste vi därför räkna med att allt vi gör via nätet eller telefon kan filtreras. FRA-personal kan sedan gå in och läsa och lyssna på sådant som filtrets (naturligtvis hemliga) algoritmer pekar ut som misstänkt.
 • EUs datalagringsdirektiv kräver att tele- och internetoperatörer sparar uppgifter om sina kunders trafik i ett halvt till två år, så att polis (eller säkerhetstjänst) ska kunna gå in i efterhand om det kommer fram misstankar och se vilka som varit i kontakt med vem när. Det är som om avsändare, mottagare och datumstämpel på alla brev jag skickade i min ungdom skulle fotostatkopierats och alla telefonsamtal registreras och postverket respektive televerket ålagts att arkivera rubbet i minst ett halvt år!
 • Genom IPRED-lagen kan film- och musikförlagens representanter om de sett att en viss internetadress (IP-adress) är aktiv på fildelningssajter begära att få veta namn på adressens innehavare. Varefter representanterna kan beställa husrannsakan, och inte sällan följer med och dirigerar polisens arbete i lägenheterna. Vilket är problematiskt eftersom det är mycket lätt att hacka in sig på andras nätverk och utnyttja deras IP-adresser. Och mycket av det material som släpps, delas och hämtas på fildelningssajter är helt legalt. Så man behöver inte alls ha ägnat sig åt olovlig kopiering eller nedladdning för att drabbas av detta.

Har inte (s) skärpt sig? I ett blogginlägg i somras hävdade Johan Westerholm att socialdemokraterna skärpt sig när det gäller integritet. I så fall har man låga anspråk:  (a) Socialdemokraterna kräver visserligen att FRA-lagen rivs upp men bara för att man ska kunna införa en ny lag, som fortfarande ska ge FRA rätt att filtrera och avlyssna. Läser man om FRA på partiets hemsida ges inga konkreta besked om hur den nya lag man vill ha skulle skilja sig från den nuvarande. (b) På ett annat ställe skrivs luddigt om att IPRED ska ses över, men inte heller här talar man om på vilket sätt. Samtidigt som alla som reflekterat en stund över saken inser att det inte går att förena ett starkt skydd av integriteten på internet med musik- och filmindustrins krav att få jaga olaglig kopiering. (c) På senaste partikongressen pressade vettiga krafter partiledningen till en kompromiss om integritetsfrågorna, men alla som varit med över några partikongresser vet att sådana eftergifter vanligen ignoreras när man väl sitter vid statsrodret. (d) Talande är att jag på partiets hemsida inte lyckats hitta någon sammanhängande framställning över hur partiet ser på integritet kring elektronisk kommunikation. Trots den avgörande roll frågorna spelade i senaste EU-valrörelsen!

(Ursprungligen utlagd på min molekylärbiologiska blogg.)

Om Henrik B

Molekylärbiolog. Science writer. Piratpartist.
Det här inlägget postades i Politik och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

101 kommentarer till Jag lämnar (s) för Piratpartiet

 1. Ett riktigt hjärtligt välkommen ombord!

  Rick

 2. christian skriver:

  Väldigt väl skrivet. Hoppas det når mångas ögon.

  //CK

 3. Ping: Tweets that mention Jag lämnar (s) för Piratpartiet | Henrik Brändén -- Topsy.com

 4. Pelle Brändén skriver:

  Mycket välskrivet och mitt i prick. Jag misstänker starkt att jag kommer att göra samma vägval.

 5. Mikael Börjesson skriver:

  Respekt!

 6. Fredrik Larsson skriver:

  Det är synd att det skall behövas sådana aktioner och skrivelser som du tar till men vi är tacksamma för förstärkningen.

  *kilar ner under däck och fäster upp en hängkorg till*

  Välkommen ombord mate!

  Mvh
  Fredrik Larsson

 7. En mastodontpost Henrik, får man gissa att du förberett den lite innan? :-)

  Här är min post om SvD-artikeln, med en länk till dig:
  http://lakonism.blogspot.com/2010/09/en-sosse-och-en-centerpartist-vi-varnar.html

  :-)

 8. Ping: Själövuppfyllande profetia | Anders S Lindbäck @ Kunskapssamhället

 9. Ps. Du vet om att du inte länka direkt till SvD-artiklen i detta inlägg?

 10. Thomas Tvivlaren skriver:

  Starkt gjort! (Vi har för övrigt gjort samma val även om jag gjorde mitt för 4 år sedan.)

  Det saknas ett helhetstänk kring dessa frågor inom inte bara S utan även de andra etablissemangspartierna. Det blir fruktansvärt ihåligt att exempelvis opponera sig mot FRA-lagen men tiga still om Ipred, datalagring etc. Det allra märkligaste är att man alltjämt hänvisar till dåtida demokratifundamentala symboler som ex. brevhemlighet (fysiska brev)… Jag kan bara gå till mig själv och fundera kring när jag senast skickade ett fysiskt brev visavi ett digitalt dito. Vadan skyddsvärdet i det förra som jag aldrig (i princip) nyttjar och det obefintliga i det senare som är vardag?

  Välkommen förresten: Aaar. ;)

 11. Andreas B skriver:

  Mycket fint.

 12. Jenny skriver:

  Jag är relativt ung och har aldrig haft ”mitt parti/block” och har redan gjort mitt val, jag värnar om Integriteten. Däremot har jag vänner och familjemedlemmar som nog vet om, men inte har planer på att vara djärva och rösta på annat än de har gjort under lång tid.
  Med denna text, som jag kommer att länka till hejvilt(!) hoppas jag att jag kan nå fram den sista biten till de.

  Tack för en mycket välskriven och tydlig text!

 13. Ping: Tweets that mention Jag lämnar (s) för Piratpartiet | Henrik Brändén -- Topsy.com

 14. Qeruiem skriver:

  Ett ord:

  Awesome!

 15. Henrik skriver:

  Tack alla för de snälla kommentarerna! Markus ”LAKE”: Jag är fortfarande rätt ny som bloggare, nu har jag satt in länk till både SvD och dig i första stycket!

 16. Johan Thorén skriver:

  Välkommen. Vettigt skrivet. Hoppas fler vaknar upp innan valet.

 17. Skatan skriver:

  Tack för ditt inlägg. Det var så bra och tydligt skrivet om hur du tänker och tycker … och så har också mina funderingar gått den sista tiden.

  Om vi inte gör något nu kommer vi snart vara så insnärjda i Storebror-ser-dig-samhället att det kan vara alldeles omöjligt att backa … Och det skrämmer mig från vettet.

  Så PP kommer säkert få en röst från mig också. Nu när jag har fått ytterligare kött på benen och tydligare argument.

  Tack!

 18. Mr Profit skriver:

  Ruskigt ärlig och intressant post! Välkommen till Piratpartiet! Starkt att våga lämna partiet när de inte uppfyller det du letar efter – många skulle nog rulla på i invanda hjulspår.

 19. Torleif Malm skriver:

  Jag sympatiserar med dina åsikter men i praktiken gör du fel. Piratpartiet har inte skuggan av en chans att komma in i parlamentet och därmed är din röst bortkastad. Om du verkligen vill påverka en rödgrön regering i rätt riktning bör du lägga din röst på miljöpartiet. De är möjligen lite mjukare i ryggen än piratpartiet men med en faktiskt möjlighet att påverka. Dessutom finns det i piratpartiets ledning ett antal ruggigt nyliberala typer som ligger så lång från mina demokratiskt socialistiska värderingar att en röst på dessa är uteslutet.

 20. Calandrella skriver:

  Välkommen! Ett partibyte kan knappast ske mer framgångsrikt än om det genererar en artikel på Brännpunkt. :-)

 21. David skriver:

  Mycket starkt jobbat! Det krävs mycket för att göra det du nu gjort, och hoppas det kan bli en bra möjlihet att öppna ögonen på både röstare och politiker.

 22. Ping: Med valrörelsen i full gång: visa färger! | Rick Falkvinge (PP)

 23. Ping: Såklart Piratpartiet har en chans i Riksdagen « Emil Isberg

 24. Jonas skriver:

  @Torleif,

  Vi får se om dem kommer in eller inte. Jag har gjort mitt val och redan lagt min röst på piratpartiet. Och om de inte kommer in så har jag ändå gjort vad jag kan för att vända skutan på rätt köl och mitt samvete är därmed rent. Dvs, en röst är ALDRIG bortkastad så länge man röstar efter sin övertygelse.

  Och angående MP: för min del är de inget alternativ av den enkla anledningen att det i praktiken innebär en röst på en rödgrön allians som bara har ett marginellt (i bästa fall) bättre track-record i integritets-frågor än den sittande regeringen.

 25. Micke vK skriver:

  Intressant! Du är ett i raden av starka argument för att de rödgröna behöver en överenskommelse om integritetspolitik innan valet.

  En lite fråga om ordval: eftersom det inte är svårt att övervaka vad företag gör, t ex vems låtar de använder i en reklamkampanj, är det inte overkill att säga att hela den ekonomiska upphovsrätten är död? Både PP och vi i Vänsterpartiet har ju velat dra linjen mellan kommersiell och icke-kommersiell användning av just det skälet. (Är lite osäker på precis hur MP formulerat sig.)

 26. Jonas Persson PP skriver:

  Välkommen Henrik! Tack för att du hjälper oss skydda våra privatliv!
  Mycket bra text du skrev, säger precis som det är.

 27. Ping: Vem värnar integriteten? | Tejpad

 28. Henrik skriver:

  Tack igen för all uppmuntran,
  Thorleif, (1) Jag resonerade länge som du och hoppades att MP skulle dra med sig (s) i rätt riktning, men det hoppet försvann när Bodström lyckades få med sig MP på linjen att den nuvarande FRA-lagen skulle bytas ut mot en ny istället för att avskaffas. (2) Jag är inte lika säker som du på att en pp-röst är bortkastad. (3) Vare hur som helst med det: Någonstans finns en linje i sanden där man inte kan kompromissa mer om de de grundläggande principerna om demokrati, frihet och integritet, och vad jag till min stora fasa successivt insett under sommaren var att det parti jag hela mitt medvetna liv tillhört passerat min sådana linje. Det här är inte en sådan fråga som betyg eller konstruktion av socialförsäkringssystem, där man kan tycka att partiet har fel men det gör inget, för i de stora frågorna … Det här är en av de allra viktigaste av dessa stora frågor!!!

 29. Torleif Malm skriver:

  @Jonas; Är syftet med ett demokratiskt val att rena sitt samvete som en avlatshandling eller att faktiskt åstadkomma en förändring? Inse sanningen; Piratpartiet kommer inte in i Sveriges riksdag i detta val. Vill du rösta för nätets frihet så rösta på miljöpartiet.

 30. Leif Ershag skriver:

  Det var fan länge sen jag blev tårögd av att läsa ett blogginlägg. #wordness <3

 31. Välkommen, trots omständigheterna.

  Jag känner igen mig i ditt resonemang. Själv är jag ideologiskt kommunistisk men har röstat socialdemokratiskt då det fungerar bättre i praktiken. Jag är aktiv inom Piratpartiet på grund av två anledningar; integritet och förändringar inom hur kultur skapas. Patentfrågor, fildelning och öppen mjukvara är icke-frågor för mig rent politiskt. Visst är det saker jag tycker om och vill se diskuteras men inget jag ser som akuta hinder för vårt lands framtid.

  Jag är långt ifrån en traditionell pirat och det finns frågor vi driver som jag är mycket kritisk till men integritet är såpass viktigt att jag kan göra avkall på dom. Inget parti har tagit aktiv ställning om integriteten som vi gör. Vissa har gjort enstaka utspel men vi är det enda partiet där personlig integritet sätts i första hand. Om S, V eller något annat parti för den delen jobbade så hårt för detta som vi gör så hade jag sannolikt röstat på dom istället.

  Jag vill minnas att det var Rick Falkvinge som i en intervju sa att ett av målen med Piratpartiet är att det ska göra sig överflödigt. Den kommentaren skulle kunna handla om mitt stöd för partiet. Jag gör inte det här för att jag vill, jag gör det för att jag måste. Den dagen våra frågor drivs av de större partierna kommer jag se över mitt medlemskap och huruvida PP fungerar för mig. Men som det ser ut nu kommer jag vara aktiv pirat åtminstone ett par mandatperioder till. :)

 32. Jerker Montelius skriver:

  Tack! Mycket bra skrivet.

 33. Izink skriver:

  Jaha när en traditionell politiker börjar få upp ögonen så blir man ju glad…

  Att så fullständigt förstå varför piraternas kamp för den enskildes integritet är så viktigt samtidigt som transparensen kring makthavare också är viktig känns bra.

  Vem har sagt att inte piraternas vy är tvetydig eller problematisk…är all politik glasklar ?

  Är det inte därför som politik finns just för att lösa etiska moraliska problem som inte går att lösa med en algoritm.

  Att varje människa ska ha skydd för sitt privatliv samtidigt som människans offentliga liv ska granskas rimmar bra med devisen att det är viktigare att värdera vad som sagts än vem som sa det!

  (Inlägget redigerat! Jag, Henrik Brändén har tagit bort en mening ur detta inlägg, som även om den har retoriskt schvung jag bedömer skulle kunna vara att betrakta som förtal av en nu aktiv politiker.)

 34. @Torleif Malm

  Din post är ett bra exempel på något jag ser som ett problem. Spontant känner jag att många röstar inte längre baserat på övertygelser utan mer taktiskt. Man bryr sig mindre om sina övertygelser än om blocken. Hade alla resonerat så hade vi aldrig fått in partier som MP i riksdagen och därigenom inte deras kärnfrågor.

  Jag röstar ideologiskt. Om partiet har 25% eller 2.5% påverkar inte min röst, en röst på ett parti som inte driver ”mina” frågor skulle vara ett svek mot mina värderingar. Även om PP inte skulle ha en chans att påverka så är min röst där fortfarande ett viktigt ställningstagande. Hur bortkastad en röst på oss än må vara så är det åtminstone bättre än att rösta blankt. Även om vi bara skulle få 1% och stannar utanför riksdagen så innebär det fortfarande att 1% av alla röstberättigade i Sverige tycker att vi behövs. Det är rätt många människor.

 35. Nicklas Eriksson skriver:

  Klart att om man bara är intresserad av en fråga så ska man ju vara med i ett enfrågeparti. Du gör nog rätt.

 36. Ping: Sanningen om samhället – 2010-09-02 EM

 37. Jon Petter skriver:

  Lite tråkigt tycker jag förstås, men det är alltid rätt att följa sin övertygelse! Jag var en av de där SSU-arna på 80-talet, och du och jag har haft, och har, samma syn i en otrolig massa frågor. Men inte just den här. Jag har själv lite svårt att förstå att integritets- och upphovsrättsfrågor kan vara så avgörande att man röstar på piratpartiet när man i övrigt betecknar sig som socialdemokrat. Jag förstår till fullo din syn i integritetsfrågorna. Men å andra sidan är jag i princip en vän av upphovsrätt. Att den ”tekniska utvecklingen gjort det omöjligt att försvara den ekonomiska upphovsrätten”, det är, i min värld, en hypotes som återstår att testa, snarare än en sanning. Helt ärligt, för mig är piratpartiet det näst sista jag skulle rösta på (av de partier som får mer än 0,1 % i opinionsundersökningarna)!

 38. Björn Felten skriver:

  WOW!

  Och jag som tyckte att ”Lake” uttryckte sig bra på sin blogg. Det här var ju faktiskt sju resor värre.

  Heder åt er båda!

 39. Jonas skriver:

  @Torleif,

  Jag skulle säga att det är både och. Kalla det avlat om du vill. Själv kallar jag det att rösta efter ideologi och övertygelse om hur viktig de frågorna är. Plus, naturligtvis, att rösta på det parti man tror är bäst lämpat att driva de frågorna. Det gör att vilket procent-tal de än får så har jag inte svikit mig själv och mina egna värderingar s.a.s.

  Taktiskt på så vis att om alla tänkte som du skulle vi lika gärna kunna ha ett två-parti system då det inte hade varit någon vits med att rösta på ex. (v) eller (fp) då det största partiet i respektive allians ändå på det stora hela sätter agendan. Plus att jag är övertygad om att MP, trots goda intentioner, inte kommer att kunna påverka (s) i postiv riktning när det gäller de här frågorna. Så om nu en röst på pp vore bortkastad så är den lika bortkastad på mp om man nu enbart tittar på integritets-frågorna.

  Och faktiskt: pp har inflytande i de här frågorna även utan att sitta i riksdagen. Frågorna diskuteras åtminstonde nu.

 40. Henrik skriver:

  Jon Petter, visst är det tråkigt! Jag hade nästan tårar i ögonen när jag lämnade över brevet där jag bad om utträde till Anita Berger (Är det inte underbart att hon är AK-ordförande nu? Äntligen lite upprättelse!)
  Upphovsrättsfrågan är underordnad för mig, jag tycker ekonomisk upphovsrätt i princip är legitim, men som jag utvecklar i artiklarna jag länkar till är jag övertygad om att det bara är en tidsfråga innan den är helt överspelad.
  Det väsentliga är vad IPRED+FRA+Datalagringsdirektiv innebär för dagens ungas möjlighet att umgås, reflektera, skapa och diskutera utan att det ska vara möjligt för säkerhetstjänster och polis att tjuvlyssna och tjuvkika!

 41. Rikard skriver:

  Starkt av dig att redovisa detta såväl i SvD som här. Sympatiskt!

  En detalj: Ipred ger inte rätt till husrannsakan med poliser, utan ”blott” intrångsundersökning av kronofogden (beslag av datorer kan ändå göras). Läs om intrångsundersökning här och husrannsakan här.

  Detaljer, ja visst, men vissa av Ipreds tillskyndare är väldigt snara med att påpeka fel och brister i kritikernas argumentation och rätt ska ju vara rätt ;-)

 42. Jättekul att se dig komma ombord! Själv har jag liknande bakgrund (upphovsrättshavare & författare) så jag kan relatera till dina tankar. Vi ses på gatorna! :D

 43. Ping: opassande » Blog Archive » Riskdagen nästa

 44. Johan Lundmark skriver:

  ”tekniska utvecklingen gjort det omöjligt att försvara den ekonomiska upphovsrätten”
  Nu är jag inte säker på vad du menar med den ekonomiska upphovsrätten men jag ser ingen motsättning mellan att kopiering utan vinstmotiv släpps fri och att upphovsman under en tid ges ensamrätt att ta betalt för distribution av verket.

  ”Det är som om avsändare, mottagare och datumstämpel på alla brev jag skickade i min ungdom skulle fotostatkopierats och alla telefonsamtal registreras och postverket respektive televerket ålagts att arkivera rubbet i minst ett halvt år”
  Det är betydligt värre än så. Man kan söka i databaser, samt att man genom avancerad analys av den stora mängden data kan få ut betydligt mer information än vad som explicit sägs/skrivs.

  ”Och mycket av det material som släpps, delas och hämtas på fildelningssajter är helt legalt. Så man behöver inte alls ha ägnat sig åt olovlig kopiering eller nedladdning för att drabbas av detta.”
  Man kan ju hoppas att man hos den prövningsinstans som upprättats har tillräckligt bra rutiner och kräver tillräcklig bevisförning för att någon ska ges rätten att begära ut personuppgifter. Fast är ju ingen domstol med en motpart så upphovsmannen (det multinationella bolaget) kan tänkas få stå emotsagt även om bevisen i en domstol skulle visa sig inte vara särskilt starka. Däremot ser jag det som ett tillräckligt övertramp att personuppgifter lämnas ut vid illegal fildelning som sker utan vinstmotiv. När jag sprider kultur ser jag det som att jag gör något gott, och håller man inte med om det så tror jag iaf att man håller med om att att upphovsrättsintrång inte är ett grovt brott jämförbart med tex misshandel och dyl, och inte under några omständigheter bör få specialbehandling. Fast att ge företag och organisationer polisbefogenheter är ju problematiskt även vid om det gäller misstanke om grov brottslighet.

 45. Ping: Bra början på valet « Henry Rouhivuori (PP)

 46. Sunt förnuft skriver:

  Mycket bra, och visar precis vad jag och många andra känner med detta storbror samhälle med metoder som STASI bara kunde drömma om att dom haft tillgång till.

  En röst på någonting annat än PP är en bortkastad röst det betyder att 100kr i månaden hit eller dit mellan blocken är livsavgörande i praktiken Moderaterna och Socialdemokraterna står varandra väldig nära i dagens läge. Bara Piratpartiet är en säker röst för grundläggande frågor som personlig integretet.

 47. Thomas Hartman skriver:

  Jag lyfter på hatten Henrik för ett svårt beslut. Och längtar till vi ses och får resonera.

  Allt gott min vän

  //Thomas

 48. Ping: Enligt Min Humla

 49. Marcus Fridholm skriver:

  Rikard, jag får ta på mig att det står husrannsakan, eftersom jag faktagranskade texten. Det är sant att det är intrångsundersökning det är fråga om eftersom det fortfarande är en civilrättslig historia. I praktiken är det hårklyverier, eftersom båda sakerna är i princip lika förnedrande och inkräktar lika mycket på den personliga integriteten.

 50. Fredrik Larsson skriver:

  Modigt och konsekvent.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s